Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Εργασία σε άλλη χώρα της ΕΕ

Ανεξάρτητα από το αν πήρες πρόσφατα το πτυχίο σου ή αν έχεις ήδη κάποια επαγγελματική εμπειρία στη χώρα σου, μπορείς να εργαστείς οπουδήποτε στην Ευρώπη, αν θέλεις να ζήσεις σε μια νέα χώρα.

 

Εκτός από τα επαγγελματικά οφέλη, η εργασία στο εξωτερικό σε βοηθά να αποκτήσεις νέες προσωπικές δεξιότητες και να γνωρίσεις άλλους λαούς, μαθαίνοντας ενδεχομένως και μια ξένη γλώσσα.

 

Πού μπορώ να εργαστώ;

Ως υπήκοος της ΕΕ, έχεις το δικαίωμα να εργαστείς – χωρίς να χρειάζεσαι άδεια εργασίας – σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.

Ωστόσο, για να εργαστείς ή να ζήσεις σε μια άλλη χώρα πρέπει να πληροίς ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες οφείλεις να γνωρίζεις.

Αν είσαι υπήκοος της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας, δηλαδή ενός από τα νεότερα κράτη μέλη της ΕΕ, μπορεί επίσης να υπόκεισαι σε ορισμένες μεταβατικές διατάξεις.

 

6 βήματα για να εργαστείς στην Ευρώπη

Στον EURES, την Ευρωπαϊκή Πύλη για την Επαγγελματική Κινητικότητα, θα βρεις ορισμένες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα 6 σημαντικότερα βήματα για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό: από την εύρεση προσφοράς εργασίας μέχρι την εγκατάστασή σου στη νέα σου χώρα.

 

Θέσεις ερευνητών

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι περισσότερο για ακαδημαϊκή έρευνα στο εξωτερικό, μπορείς να μάθεις περισσότερα στον ιστότοπο EURAXESS – Ερευνητές σε κίνηση.

 

Διαφορές μεταξύ χωρών

Κατά την υποβολή αίτησης για θέση εργασίας, βεβαιώσου ότι έχεις λάβει υπόψη σου τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, όσον αφορά π.χ. τις πρακτικές πρόσληψης. Η αναζήτηση εργασίας σε μια άλλη χώρα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή μετάφραση του βιογραφικού σου.

Δημοσιεύθηκε: Παρ, 17/05/2013 - 14:49


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!