Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Φρόντισε για την ασφάλειά σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού!

Ανεξάρτητα από του πού σκοπεύεις να ταξιδέψεις και ποιος είναι ο συνταξιδιώτης σου, πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στην ασφάλειά σου. Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και φρόντισε ώστε το ταξίδι σου να είναι ασφαλές.

1. Φρόντισε την υγεία σου: θυμήσου να πάρεις μαζί σου την  Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) . Μπορείς να τηλεφορτώσεις δωρεάν την  εφαρμογή ΕΚΑΑ, η οποία θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις με υπηρεσίες παροχής βοήθειας στη χώρα που θα επισκεφθείς. Εάν πρόκειται να ταξιδέψεις εκτός Ευρώπης ή σε χώρα που δεν καλύπτεται από την κάρτα αυτή, φρόντισε για την ταξιδιωτική σου ασφάλιση. Θα πρέπει επίση,ς να πάρεις μαζί σου ένα κουτί με τις βασικές πρώτες βοήθειες, π.χ. επιδέσμους, ιώδιο, αντισηπτικά μαντηλάκια κ.λπ.

 

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείς να καλέσεις δωρεάν το 112 από οποιοδήποτε τηλέφωνο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Οι τηλεφωνητές μιλούν κατά κανόνα περισσότερες από μία γλώσσες, ανάλογα με τη χώρα.

 

Εάν πρόκειται να ταξιδέψεις σε κάποιον εξωτικό προορισμό, επισκέψου τον γιατρό σου προτού αναχωρήσεις, ώστε να κάνεις όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να μάθεις τι πρέπει να προσέξεις.

 

2. Ενημερώσου για τα δικαιώματά σου: ανεξαρτήτως του μεταφορικού μέσου με το οποίο θα ταξιδέψεις, έχεις δικαιώματα ως επιβάτης σε περίπτωση καθυστερήσεων, ακυρώσεων ή εάν έχεις ιδιαίτερες ανάγκες λόγω αναπηρίας. Μπορείς ακόμη να τηλεφορτώσεις αυτήν την  εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που δίνει πληροφορίες γύρω από τα δικαιώματα των επιβατών.

 

3. Μην έχεις όλα τα χρήματά σου στο ίδιο μέρος: ενώ ταξιδεύεις, μην έχεις όλα τα μετρητά και τις τραπεζικές σου κάρτες στο ίδιο μέρος. Άφησε τουλάχιστον μία κάρτα και λίγα μετρητά σε άλλο μέρος, κατά προτίμηση όχι επάνω σου. Εάν σε κλέψουν ή χάσεις την πιστωτική σου κάρτα, δήλωσέ το στην αστυνομία και επικοινωνήσε με την τράπεζα το συντομότερο δυνατόν ώστε να ακυρώσει την κάρτα.

 

4. Μη βάζεις το πορτοφόλι σου στην πίσω τσέπη: για να αποφύγεις τους "πορτοφολάδες", βάλε το πορτοφόλι σου σε μπροστινή ή εσωτερική τσέπη, η οποία καλό είναι να κουμπώνει.

 

5. Αποθήκευσε ηλεκτρονικά τα έγγραφά σου: σκάναρε τα ταξιδιωτικά σου έγγραφα, π.χ. την ταυτότητά σου, το διαβατήριο ή τη βίζα, και στείλ’ τα με email στην ηλεκτρονική σου διεύθυνση. Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε αυτά, σε περίπτωση που χάσεις το πρωτότυπο. Εάν σε κλέψουν ή χάσεις την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου, πήγαινε στην αστυνομία και επικοινώνησε με την πλησιέστερη πρεσβεία ή προξενείο.

 

6. Να είσαι προσεκτικός/ή με τους αγνώστους: μη δείχνεις απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αγνώστους, π.χ. πηγαίνοντας μαζί τους σε επικίνδυνες γειτονιές και καταναλώνοντας τρόφιμα ή ποτά που σου προσφέρουν. Επίσης, μη δέχεσαι πακέτα ή δώρα από ξένους.

 

7. Μην κυκλοφορείς φορώντας ακριβά κοσμήματα ή μεταφέροντας ακριβά αντικείμενα: είναι αυτονόητο ότι όπου κι αν βρίσκεσαι, αλλά ιδίως σε ένα άγνωστο μέρος, είναι καλύτερα να μην επιδεικνύεις τα ακριβά σου κοσμήματα ή ρούχα και να μην κυκλοφορείς έχοντας γύρω απ' το λαιμό σου ακριβές κάμερες. Προσπάθησε να μην ελκύεις την προσοχή με αυτόν τον τρόπο, δίνοντας στόχο σε κλέφτες.

 

8. Να προσέχεις τις αποσκευές σου: είναι επίσης αυτονόητο ότι όταν βρίσκεσαι σε δημόσιους χώρους δεν πρέπει να αφήνεις την τσάντα σου στο πάτωμα ή να την κρεμάς πίσω απ' την καρέκλα. Πρέπει να τοποθετήσεις στις αποσκευές σου ετικέτες με το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σου και να μην τις αφήνεις από τα μάτια σου προτού κάνεις check in.

 

9. Μην προβάλεις αντίσταση: σε περίπτωση που προσπαθήσουν να σου πάρουν το πορτοφόλι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, π.χ. το ρολόι, το κινητό σου κ.λπ., μην αντισταθείς. Υπάρχει κίνδυνος να σου επιτεθούν και να σε τραυματίσουν.

 

10. Να είσαι προσεκτικός/ή με τη χρήση της πιστωτικής σου κάρτας: δημόσιοι υπολογιστές, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στα ίντερνετ καφέ μπορεί να διαθέτουν λογισμικό που καταγράφει τις κινήσεις σου στο πληκτρολόγιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ξένους να κλέψουν τους κωδικούς σου.

 

11. Μείνε συνδεδεμένος/η: κράτησε επαφή με την οικογένειά σου και ενημέρωνέ τους για τα σχέδιά σου. Μ' αυτόν τον τρόπο, θα γνωρίζουν πού να σε αναζητήσουν, εάν κάτι σου συμβεί. Χάρη στα φθηνότερα τέλη περιαγωγής και σύνδεσης με το ίντερνετ, είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκεσαι σε επαφή με τους δικούς σου.

 

12. Κάνε έρευνα: ενημερώσου για τον ταξιδιωτικό προορισμό σου, ώστε να γνωρίζεις τυχόν κινδύνους για την ασφάλειά σου, τους τελωνειακούς κανόνες της χώρας, τις επικίνδυνες γειτονιές κ.λπ.

 

13. Να φέρεσαι έξυπνα στα μαζικά μέσα μεταφοράς: να είσαι προσεκτικός/ή όταν το μετρό είναι γεμάτο, όταν βρίσκεσαι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ασανσέρ, τουριστικά αξιοθέατα, κεντρικές αγορές και άλλα μέρη με μεγάλο συνωστισμό. Κράτησε χαμηλό προφίλ και μην δείχνεις διστακτικός, αλλά προσπάθησε να κυκλοφορείς με αυτοπεποίθηση ακόμη κι αν πράγματι έχεις χαθεί.  Να αποφεύγεις επίσης να μπαίνεις σε ανεπίσημα ταξί.

 

Η πιο σημαντική συμβουλή όμως είναι να έχεις πάντοτε ως οδηγό την κοινή λογική.