Skip to main content
© rapapaper_ © rapapaper_

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το DiscoverEU πριν από το ταξίδι σου

Τελευταία ενημέρωση Πέμπτη, 18/11/2021

Η Ευρώπη είναι γεμάτη με ανθρώπους για να γνωρίσεις, με κουλτούρες για να βιώσεις, με γλώσσες για να μάθεις και με ιστορία για να ανακαλύψεις. Για να σε βοηθήσουμε να ξεκινήσεις, σου παρέχουμε χρήσιμες ταξιδιωτικές και πρακτικές συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν στην πορεία.

Πριν από το ταξίδι

Μείωσε τις πιθανότητες εκπλήξεων: προσπάθησε να κάνεις κράτηση για το ταξίδι εγκαίρως, ώστε να έχεις τον χρόνο να διερευνήσεις τις δυνατότητες πρόσβασης στον χώρο που θέλεις να επισκεφθείς και γύρω από αυτόν.

Όσο πιο οργανωμένος/-η και προετοιμασμένος/-η είσαι για το ταξίδι σου, τόσο λιγότερο άγχος θα αισθάνεσαι γιατί θα ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Να έχεις πάντα ένα «σχέδιο Β» για περίπτωση ανάγκης.

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το ταξίδι σου

  • Βεβαιώσου ότι διατηρείς τα προσωπικά σου αντικείμενα ασφαλή και ότι γνωρίζεις τα δικαιώματα που έχεις ως επιβάτης. 
  • Για την προσωπική σου φροντίδα, να έχεις μαζί σου την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας. 
  • Φέρσου με τρόπο βιώσιμο: αγόρασε μια επαναχρησιμοποιήσιμη φιάλη νερού, για να αποφύγεις τα υπερβολικά απόβλητα.
  • Μην βιάζεσαι, δεν χρειάζεται να τρέχεις με βιασύνη παντού! Να παρακολουθείς τις δαπάνες σου και, φυσικά, να εμπιστευθείς τον εαυτό σου: γνωρίζεις περισσότερα από όσα νομίζεις. 
  • Γνώρισε τους ντόπιους και μάθε περισσότερα για την κουλτούρα τους, δοκίμασε νέα φαγητά και βγες από την πεπατημένη, δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να ανακαλύψεις!

Ταξίδεψε με ασφάλεια

Η προετοιμασία έχει καίρια σημασία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου. Μην ξεχάσεις να κάνεις διεξοδική έρευνα για τους προορισμούς σου, να κάνεις κράτηση εγκαίρως για όλα τα καταλύματά σου και να έχεις μαζί σου εφεδρικά, τυπωμένα αντίγραφα όλων των κρατήσεων και άλλων σημαντικών εγγράφων, μήπως και τα χρειαστείς. Θα πρέπει επίσης να ενημερώνεις την οικογένεια και τους φίλους σου σχετικά με την πλήρη διαδρομή σου, ώστε να γνωρίζουν πού βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερα να ταξιδέψεις με ομάδα ατόμων που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι, ώστε να μπορείτε να φροντίζετε ο ένας τον άλλον. Και να μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου και ένα κουτί πρώτων βοηθειών! Κυρίως, να προσέχεις το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και να βασίζεσαι στην κρίση σου όταν πρόκειται για κάτι ύποπτο. 

Τα έγγραφά σου και ο κατάλογος ελέγχου

Μπορεί να μην είναι το πιο συναρπαστικό μέρος του ταξιδιού, αλλά η προετοιμασία των εγγράφων είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του. Βεβαιώσου ότι δεν αφήνεις σημαντικά έγγραφα στο σπίτι, τσεκάροντάς τα σε έναν κατάλογο ελέγχου που έχεις ετοιμάσει. Επίσης, μην ξεχάσεις να ελέγξεις το ενημερωτικό γράφημα «Το Α και το Ω της προετοιμασίας σου για το DiscoverEU» (για τον σύνδεσμο βλ. παρακάτω). 

Φύγαμε! Η περιπέτεια σε περιμένει! 

Η πρωτοβουλία DiscoverEU σε ωθεί να γνωρίσεις νέες χώρες και κουλτούρες, να βγεις από το γνώριμο περιβάλλον σου και να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσεις να ζήσεις τον σταθερό θόρυβο των τροχών στις ράγες, την υπέροχη αίσθηση να κάθεσαι δίπλα στο παράθυρο με το μυαλό να πλανάται στα μυστήρια του σύμπαντος, την ικανοποίηση να μπορείς να διαβάσεις χωρίς να ζαλίζεσαι;

Και, όπως λέει και το ρητό, το ίδιο το ταξίδι είναι ο προορισμός! Γιατί λοιπόν να μην ανακαλύψεις την Ευρώπη ακολουθώντας ορισμένες από τις πιο καταπληκτικές σιδηροδρομικές διαδρομές;

Ο εξής ενημερωτικός φάκελος για το ταξίδι είναι στη διάθεσή σου:

α) Οδηγός για τους κανόνες / τις προδιαγραφές του DiscoverEU με τη μορφή ενημερωτικών γραφημάτων

β) Πράγματα που μπορείς να δεις και να κάνεις στο ταξίδι σου

Χρησιμοποίησε τους οδηγούς για να βρεις έμπνευση σχετικά με το πού να πας και τι να κάνεις, π.χ. για να βγεις από την πεπατημένη, για ταξίδι εκτός τουριστικής σεζόν, για εικονική περιήγηση, για υπέροχες διαδρομές με το τρένο, κ.λπ.

γ) Ταξιδιωτικές συμβουλές

δ) Σημεία αναφοράς

ε) Συχνές ερωτήσεις για την ασφάλεια (στα αγγλικά)

στ) πώς να προετοιμαστείς

ζ) Επόμενα βήματα

  • Πώς να γίνεις πρεσβευτής DiscoverEU (στα αγγλικά)
  • Τι να κάνεις μετά την εμπειρία σου με το DiscoverEU (στα αγγλικά)
  • Η ιστορία του DiscoverEU και πώς και η δική σου ιδέα μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη! (στα αγγλικά)