Skip to main content
© Guus Baggermans - Unsplash © Guus Baggermans - Unsplash

Decizii mai sănătoase pentru mediu: ce cumperi contează

Ultima actualizare Marți, 07/09/2021

Bunăstarea noastră depinde de resursele naturale ale Pământului. Însă dacă le exploatăm în continuare așa cum am făcut-o până acum, le-am putea epuiza mai repede decât credem. E timpul să schimbăm ceva!

Consumul excesiv exercită o presiune uriașă asupra resurselor planetei și ar putea pune în pericol bunăstarea generațiilor viitoare. Continuând în acest ritm, până în 2050 vom avea nevoie de o altă planetă pentru a ne satisface nevoile de consum!

Mulți pași mici pot duce totuși departe! 

Nu este prea târziu să facem o schimbare, optând pentru un alt stil de viață și adoptând comportamente de consum mai ecologice. Trebuie să ne întrebăm de unde provin și cum au fost fabricate produsele. Trebuie să evităm risipa. Trebuie să facem alegeri durabile, să citim mai atent etichetele, să refolosim și să reciclăm. Trebuie să lăsăm spațiu și naturii. 

Și tu poți fi un consumator mai responsabil: 

1. Caută să produci mai puține deșeuri și să reciclezi

Se vorbește peste tot despre „zero deșeuri”. Motto-ul acestui stil de viață este 5R – refuză, redu, reutilizează, reciclează și redă naturii (lasă să putrezească) – acțiuni care ar trebui urmate în această ordine.
Tot ce aruncăm la gunoi pune presiune asupra mediului. Se spune că cele mai bune deșeuri sunt cele care nu sunt produse. 

Poți reduce ușor cantitatea de deșeuri pe care o produci tu: pune un autocolant „Fără publicitate” pe cutia poștală; folosește acumulatori în loc de baterii simple; folosește recipiente eco reutilizabile, inclusiv sacoșe și sticle. Apropo, apa de la robinet este potabilă în toată Europa! 

O mulțime de deșeuri provin de la alimente. Nu cumpăra mai mult decât poți mânca la timp. Câteva detalii în PDF-urile Cooking și Shopping tips. Limitează consumul de mâncare vândută la pachet (urmărește acest videoclip) și evită produsele excesiv ambalate, în special în plastic.

Și, bineînțeles, reciclează, reciclează, reciclează! UE implementează acum o strategie amplă în materie de deșeuri, cu obiective obligatorii pentru statele membre în ceea ce privește reciclarea deșeurilor. Dar pe teren, succesul strategiei depinde, desigur, de noi toți! 

Tu poți fi ambasadorul schimbării în bine! Vorbește cu familia, cu universitatea, cu clubul tău de sport, arată-le cât de important este să gestionăm cum trebuie deșeurile! Poți, de exemplu, să organizezi acțiuni în timpul Săptămânii europene pentru reducerea deșeurilor

2. S-a stricat, l-am aruncat? Nu!

Ai auzit de cafenelele pentru reparații? Sunt locuri unde se adună oameni pricepuți, care pot să repare lucruri și să te învețe să le repari singur. Electricieni, mecanici, tâmplari, IT-ști, oameni care știu să repare o bicicletă... Te duci acolo și-ți poți repara prăjitorul de pâine, rochia/puloverul sau chiar piese de mobilier. 

Ideea este să nu mai producem atât de multe deșeuri, să le arătăm celor din jur că se poate trăi sustenabil, dar și să promovăm coeziunea socială și să învățăm unii de la alții. Ai vreo cafenea pentru reparații în preajmă?

Dacă ai nevoie de o sculă pentru asamblat mobilă, caută una de împrumut sau de închiriat, în loc să cumperi una pe care o s-o folosești o dată sau de două ori pe an! Vei ieși mai ieftin și e mai ecologic!

Și nu în cele din urmă, poți vinde/cumpăra/da la schimb hainele și produsele pe care nu le mai utilizezi. Poți face aceasta la un târg de schimb sau de vechituri sau pe platformele online dedicate. Și bineînțeles, dacă un obiect este stricat și nu reușești să îl repari, încearcă să-l dai la reciclat sau să-l donezi. 

3. Intră într-o comunitate care sprijină agricultura locală

Agricultura sprijinită de comunitățile locale este un sistem care strânge legăturile dintre producătorii alimentari și consumatori, permițându-i consumatorului să se aboneze la recoltele unei ferme/unui grup de ferme. 

Este vorba despre un model socioeconomic alternativ de agricultură și de distribuire a alimentelor, care permite partajarea riscurilor între producători și consumatori. Modelul limitează mult numărul de intermediari, îi sprijină pe agricultorii locali și încurajează livrarea produselor fără ambalaje. 

4. Verifică etichetele ecologice

Produsele, serviciile și întreprinderile care respectă mediul sunt marcate cu o etichetă. 

În Uniunea Europeană, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor și serviciilor care au un impact redus asupra mediului. Caută sigla pe magazine, produse, în stațiuni, campinguri și hoteluri (vezi catalogul online). Poți urmări, de asemenea, etichete naționale precum „Nordic Swan” în țările nordice, „NF Environment” în Franța și „Blue Angel” în Germania.

5. Alege produse etice

Și etica trebuie să joace un rol important în deciziile de cumpărare. Întreabă-te ce impact are consumul tău asupra altor persoane. Nu cumva promovează munca copiilor sau o altă formă de trafic de persoane într-o țară îndepărtată? 

În ultimii ani, cazurile de încălcare a drepturilor omului, în special din industria modei, au iscat scandaluri de proporții. În așa-numitele „sweatshops”, lucrătorii muncesc șapte zile din șapte, fără vacanțe, nu primesc salarii decente și sunt împiedicați să formeze sindicate. Ca și consumator, tu poți sancționa cel mai bine companiile care acceptă astfel de practici, boicotându-le, semnând petiții, sprijinind mișcările pentru un comerț etic și postând opinii pe rețelele sociale.  

Când cumperi ceva, ia în calcul produsele realizate de companii specializate în comerțul echitabil și produsele etice și caută etichete precum Fairtrade, FSC (Forest Stewardship Council), Fair Trade Certified sau Rainforest Alliance Certified.