Skip to main content
© Guus Baggermans - Unsplash © Guus Baggermans - Unsplash

Környezetbarát fogyasztói döntésekkel pozitív változást érhetünk el

Utolsó frissítés kedd, 07/09/2021

Jólétünk a Föld természeti erőforrásaitól függ. Ha azonban továbbra is kizsákmányoljuk őket, hamarabb elfogyhatnak, mint gondolnánk. Itt az idő, hogy változtassunk!

A túlzott fogyasztás elapasztja a Föld forrásait, és veszélyezteti a jövő nemzedékeinek jólétét. Ha így folytatjuk, erőforrás-szükségleteink kielégítéséhez 2050-re egy másik bolygóra lesz szükségünk.

Kis változásokkal nagy eredményt érhetünk el! 

Ezt a helyzetet úgy kerülhetjük el, hogy megváltoztatjuk életmódunkat, és környezetbarát szokásokat alakítunk ki, melyek: tájékozódás a termékek előállításának helyéről és módjáról, a hulladéktermelés visszaszorítása, fenntartható döntések meghozatala, a címkék alaposabb tanulmányozása, újrahasznosítás és újrafeldolgozás, a természet tisztelete. 

Az alábbiakban néhány egyszerű tanácsot olvashatsz arról, hogyan válhatsz környezetkímélőbb fogyasztóvá. 

1. Ne termelj sok hulladékot, de ha mégis, akkor lehetőleg hasznosítsd újra

Világszerte nagy divat a hulladékmentes életmód, melynek fő jelszavai angolul a Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot, azaz visszautasítani, csökkenteni, újrahasználni, újrahasznosítani és komposztálni (ebben a sorrendben).
Minden egyes alkalommal, amikor a kukába dobsz valamit, Te is szennyezed bolygónkat. Ne feledd, hogy a legjobb hulladék az, amit elő sem állítottak! 

Minden egyes kis lépés segít lecsökkenteni a hulladék mennyiségét. Tegyél a postaládára figyelmeztetést, hogy nem kérsz reklámanyagokat, használj újratölthető elemeket, vásárolj utántölthető ökotermékeket, legyen mindig nálad vászontáska és kulacs (ne feledd, a csapvíz fogyasztása egész Európában biztonságos!). 

Nagyon sok élelmiszert dobunk a kukába. Néhány ötletet arra vonatkozóan is adunk, hogy csak olyan élelmiszert vegyél és főzz meg, amely el is fog fogyni (lásd a főzésre és a vásárlásra vonatkozó tippeket). Vásárolj kevesebb előre elkészített élelmiszert (lásd a videót), és lehetőleg kerüld a túlzottan becsomagolt termékeket, főleg, ha a csomagolás műanyag.

És ne feledd az újrahasznosítás fontosságát sem! Az EU átfogó hulladékgazdálkodási stratégiát dolgozott ki, amelynek értelmében a tagállamoknak többek között újra fel kell dolgozniuk a hulladékot. A stratégia megfelelő végrehajtása természetesen tőlünk is függ. 

Végezetül pedig a hulladékmentes életmódot népszerűsítheted a családodban, az egyetemeden vagy a sportegyesületedben. Vegyél részt például az Európai Hulladékcsökkentési Hét eseményeinek szervezésében! 

2. Ne dobj ki semmit

Egyre népszerűbbek az olyan műhelyek, ahol önkéntesek (villanyszerelők, műszerészek, asztalosok, kerékpárszerelők, informatikusok stb.) segítenek neked megjavítani, megvarrni vagy helyreállítani használati tárgyaidat, legyen szó kenyérpirítóról, ruháról vagy akár bútorról. 

A cél a hulladék mennyiségének csökkentése, a fenntartható életmód népszerűsítése, a társadalmi kohézió előmozdítása vagy a szaktudás átadása. Működik ilyen műhely a közeledben?

Szükséged van egy szerszámra az új bútorod összeszereléséhez? Gondold végig, nem lenne-e olcsóbb és környezetbarátabb, ha kölcsönkérnél vagy bérelnél egyet. Miért vásárolnád meg, ha évente csak egyszer-kétszer fogod használni?

Végezetül pedig megunt ruháidat vagy egyéb tárgyaidat garázsvásárokon, bolhapiacokon vagy erre a célra létrehozott online platformokon eladhatod/elcserélheted. Megoldás lehet továbbá az újrahasznosítás és az adományozás is. 

3. Támogasd a közösségi mezőgazdaságot

A közösségi támogatású mezőgazdaság egy olyan rendszert takar, ahol a gazdálkodók és vásárlóik szoros élelmiszer-kereskedelmi kapcsolatban állnak egymással, és ez utóbbiak feliratkozhatnak az adott gazdaság vagy gazdaságcsoport termékeinek megvásárlására. 

A mezőgazdaság és az élelmiszer-elosztás egy alternatív társadalmi-gazdasági modelljéről van szó, amelyben a termelők és a fogyasztók közösen viselik a gazdálkodás kockázatait. A módszer sok közvetítőt kiiktat, támogatja a helyi gazdálkodókat, akik csomagolóanyag-mentes termékeket kínálnak megvételre. 

4. Figyeld az ökocímkéket

A környezetbarát termékek, szolgáltatások és vállalatok ökocímkét viselnek. 

Az uniós ökocímkét olyan termék vagy szolgáltatás kaphatja meg, amelynek környezeti hatása alacsony. Nézz utána, mely boltok, termékek, üdülőhelyek, kempingek vagy szállodák viselik a logót (bővebben lásd az online katalógust). A tagállamok saját címkéket is bevezettek, ilyen például Magyarországon a „Biokontroll Hungária” vagy a „Környezetbarát Termék”.

5. Vásárolj etikus termékeket

Az is fontos, hogy fogyasztásunk etikus legyen: mérlegeljük, hogy az adott termék vagy szolgáltatás milyen hatással van másokra. Lehet, hogy éppen a gyermekmunkát vagy az emberkereskedelem más formáját támogatjuk egy távoli országban? 

Az elmúlt évben nagy visszhangot keltettek azok a botrányok, amelyek az emberi jogok megsértése kapcsán robbantak ki, elsősorban a divatiparban. A „munkásnyúzó” üzemek (sweatshopok) dolgozói a hétből hét napot dolgoznak, nincs szabadságuk, nem kapnak tisztességes bért és nem alapíthatnak szakszervezeteket. Te is gyakorolhatsz nyomást ezekre az iparágakra azzal, hogy nem vásárolsz ilyen termékeket, aláírod a vonatkozó petíciókat, támogatod az etikus kereskedelem előmozdítására irányuló mozgalmakat vagy véleményt nyilvánítasz a közösségi médiában.  

Vásárolj olyan termékeket, amelyek előállítói elkötelezték magukat a méltányos kereskedelem és az etikus termékek mellett. Keresd az olyan címkéket, mint pl. „Fairtrade”, „Forest Stewardship Council”, „Fair Trade Certified” vagy „Rainforest Alliance Certified”.