Skip to main content
© Guus Baggermans - Unsplash © Guus Baggermans - Unsplash

Kupujmo ekološki: donosite dobre potrošačke odluke!

Posljednje ažuriranje utorak, 07/09/2021

Naša dobrobit ovisi o prirodnim resursima Zemlje, ali ako ćemo ih i dalje koristiti kao dosad, moglo bi ih nestati prije no što mislimo. Vrijeme je za promjene!

Našom pretjeranom potrošnjom iscrpljuju se Zemljini resursi i ugrožava dobrobit budućih generacija. Ako tako nastavimo, do 2050. bit će nam potreban još jedan planet kako bismo zadovoljili svoje potrebe!

Nekoliko manjih promjena može puno značiti! 

Taj trend možemo preokrenuti tako da promijenimo način života i prihvatimo ekološke potrošačke navike. Moramo se zapitati odakle dolaze proizvodi koje koristimo i kako se proizvode, izbjegavati nastanak otpada, donositi održive odluke, pažljivije čitati etikete na proizvodima, ponovno upotrebljavati predmete ili ih reciklirati te njegovati prirodu. 

Donosimo nekoliko jednostavnih preporuka kako postati „zeleniji” potrošač. 

1. Stvaranje manje otpada i recikliranje

Zero waste – život bez otpada – trend je popularan u cijelom svijetu. Taj način života temelji se na načelima tzv. 5R (eng. Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, and Rot – odbijanje, smanjenje, ponovna upotreba, recikliranje, truljenje), koja bi trebalo primjenjivati tim redoslijedom.
Sve što završi u smeću povećava ekološko opterećenje našeg planeta. Ne zaboravite: najbolji je otpad onaj kojeg nema! 

Malim radnjama, primjerice stavljanjem naljepnice „Ne želim promotivne materijale” na poštanski sandučić, korištenjem ekoloških proizvoda koji se mogu ponovno puniti ili nošenjem platnene torbe i boce za vodu za višekratnu uporabu, pomažete u smanjenju nastanka otpada (imajte na umu da je voda iz slavine pitka u cijeloj Europi!). 

Velik dio otpada dolazi i iz naših hladnjaka pa, među ostalim, savjetujemo da kupujete i kuhate samo ono što ćete zaista i pojesti (savjeti za kuhanje i kupovinu). Ograničite kupovanje pakiranje hrane „za van” jer tako nastaje mnogo otpada (videozapis) te izbjegavajte proizvode s nepotrebnom ambalažom, posebice plastičnom.

I, naravno, reciklirajte, reciklirajte, reciklirajte! EU provodi sveobuhvatnu strategiju za gospodarenje otpadom, prema kojoj države članice imaju obvezu reciklirati otpad. Provedba te obveze, naravno, ovisi o svakome od nas! 

Naposljetku, možete postati ambasador u svojoj obitelji, sveučilištu ili sportskom klubu i informirati druge o važnosti gospodarenja otpadom. Svoj doprinos, primjerice, možete dati organiziranjem aktivnosti tijekom Europskog tjedna smanjenja otpada

2. Bacanje ne dolazi u obzir!

Jeste li čuli za repair café? To su radionice u kojima vam razni stručnjaci, primjerice električari, mehaničari, stolari, serviseri za bicikle ili informatičari, stavljaju svoje znanje i iskustvo na raspolaganje kako biste popravili pokvareni toster ili slomljeni komad namještaja ili pokrpali poderanu haljinu. 

Cilj je smanjiti otpad i upoznati građane s održivim načinom života, ali i promicati socijalnu koheziju, prenijeti znanje itd. Postoji li u vašoj blizini takva radionica?

Ako sastavljate namještaj i trebate određeni alat, umjesto da kupite novi, a zatim ga koristite samo jednom ili dvaput godišnje, pokušajte ga posuditi ili unajmiti. To će biti jeftinije i ekološki prihvatljivije!

Naposljetku, odjeću koju više ne želite nositi i proizvode koje više ne koristite možete prodati ili zamijeniti. To možete učiniti na raznim sajmovima, buvljacima ili internetskim platformama. Naravno, ako ništa od toga nije izvedivo, nastojte predmete reciklirati ili donirati. 

3. Poljoprivreda koju podržava zajednica

Radi se o sustavu koji bolje povezuje proizvođače i potrošače unutar prehrambenog sustava tako što se potrošačima omogućava da se pretplate na urod s određenog poljoprivrednog gospodarstva ili skupine poljoprivrednih gospodarstava. 

To je alternativan socioekonomski model poljoprivrede i distribucije hrane koji proizvođačima i potrošačima omogućava da podijele rizike povezane s poljoprivredom. Tako se ograničava broj posrednika i podržavaju se lokalni poljoprivrednici, a vi proizvode dobivate bez ambalaže. 

4. Ekološke oznake

Ekološki prihvatljivi proizvodi, usluge i poduzeća dobivaju odgovarajuću oznaku. 

Znak za okoliš EU-a može se dodijeliti proizvodima i uslugama u Europskoj uniji koji imaju mali utjecaj na okoliš. Potražite taj logotip na trgovinama, proizvodima, odmaralištima, kampovima i hotelima (dostupan je internetski katalog). Postoje i nacionalne oznake kao što su „Nordijski labud” u nordijskim zemljama, „NF Environment” u Francuskoj i „Plavi anđeo” u Njemačkoj.

5. Birajte etične proizvode

Važna je i etička osviještenost. Kako vaša potrošnja utječe na druge ljude? Podržavate li rad djece ili neki drugi oblik trgovine ljudima na drugom kraju svijeta? 

Posljednjih je godina bilo mnogo skandala povezanih s kršenjem ljudskih prava, posebice u modnoj industriji. U izrabljivačkim tvornicama vladaju teški uvjeti rada, radnici rade sedam dana tjedno, nemaju pravo na slobodne dane, ne dobivaju pristojne plaće i ne smiju osnivati sindikate. Pritisak na takve industrijske sektore možete vršiti pažljivim odabirom onoga na što trošite svoj novac, potpisivanjem peticija, podupiranjem pokreta za etičnu trgovinu i objavljivanjem svojeg mišljenja na društvenim medijima. 

Pri kupnji proizvoda možete se odlučiti na one koji dolaze iz poduzeća specijaliziranih za poštenu trgovinu i etične proizvode te potražiti oznake kao što su Fairtrade, Forest Stewardship Council, Fair Trade Certified ili Rainforest Alliance Certified.