Skip to main content
1205384803 © Shutterstock – BabLab  1205384803 © Shutterstock – BabLab

Не се подвеждай от дезинформацията — ето как!

Последна актуализация петък, 27/08/2021

„Фалшивите новини“ (Fake news) могат да се разпространяват като горски пожар в социалните медии, като подхранват отрицателни стереотипи и опасно напрежение. Тук са представени действията на ЕС, както и инструменти и съвети, които подпомагат забелязването и спирането на лъжлива или подвеждащата информация.

Никога не е било по-лесно да се информираме за случващото се по света, отколкото днес, когато разполагаме с мобилни устройства. 
Но дали наистина е така?

Когато използваш социални медии и други приложения или сайтове, имай предвид, че част от това, което виждаш и четеш, може да ти изглежда напълно в реда на нещата, но да не е така. 
За щастие не е трудно да бъдем по-интелигентни потребители на новини онлайн. Важно е да се изчака и да се помисли добре, преди да се вярва на нещо или да се споделят истории.

В рамките на проекта FAKE OFF, съфинансиран от програмата „Еразъм+“ на ЕС, наскоро стартира приложение, което подпомага по-интелигентния подход към информацията онлайн. 
Приложението е достъпно на пет езика и включва викторина, чрез която се проверява дали можеш да разпознаваш манипулирани послания, и детективска игра, в рамките на която трябва да търсиш в истории улики, показващи, че те са фалшиви. Изтегли го безплатно тук или тук и пробвай!

Децата и младите хора все по-често се превръщат в мишена на онлайн информационни кампании, имащи пропагандни и финансови цели, отбелязват партньорите по проекта.
С оглед на това FAKE OFF предоставя съвети, които могат да помогнат за откриване на съмнителни истории в цифровия свят:

  • Виж името на автора и използвай търсачка, за да провериш дали това е надежден източник; 
  • Бъди нащрек, когато видиш гръмки заглавия – не позволявай емоциите да влияят на преценката ти; 
  • Странните, дълги и сложни URL адреси са предупредителен знак; 
  • Търси надеждни връзки към фактите – не вярвай на измислени проучвания;
  • Не забравяй, че сатирата и пародията често изглеждат като фалшиви новини — а става дума просто за шега;
  • Все още имаш съмнения? Тогава попитай специалист или използвай уебсайтове за проверка на фактите;
  • Не забравяй своите собствени пристрастия – хората са склонни да вярват на неща, които съответстват на техните убеждения.

 

ЕС срещу фалшивите факти

ЕС предприе редица стъпки за спиране на разпростанението на фалшиви факти. Те включват обучения и прояви за повишаване на осведомеността както в Европа, така и извън нея, за да се намали податливостта на младите хора на фалшиви новини, които се представят по все по-усъвършенствани начини.
Подобен пример е Младежкият форум на ЕС и Турция от ноември 2019 г. Организираната от делегацията на ЕС в Турция проява привлече стотици студенти заедно с местни оратори и звезда от YouTube @ aykutelmas.

Практическите семинари и дискусиите бяха съсредоточени върху факта, че интелигентното използване на медиите и повишаването на цифровата грамотност са от ключово значение за борбата с лъжите и дезинформацията. 
Участниците трябваше да изпробват турската платформа за проверка на факти teyit.org и научиха как могат да играят важна роля в споделянето на информация.

 

Фиктивно или достоверно?

Усилията на ЕС за борба с измамите включват система за ранно предупреждение, подкрепяща свободните и независими медии, сътрудничество с водещи онлайн платформи, което улеснява работата на проверителите на факти и откриването и развенчаването на митове. 
Сред тях е уебсайтът EUvsDisinfo, чиято цел е засилване на обществената осведоменост и разбирането за руските дезинформационни кампании.

Искаш да повишиш своята устойчивост и да разбереш какво наистина се случва? Абонирай се за седмичния бюлетин или потърси в нарастващата база данни на уебсайта за случаи на прокремълска дезинформация, за да получиш яснота по широк кръг теми. Прочети какво не се е случило през 2019 г. и много други неща!