Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

EHIC-kortilla saat julkisen terveydenhuollon palvelut Euroopassa

© Euroopan komissio
© Euroopan komissio
Kun pakkaat laukkua Euroopan-matkaasi varten, muista ottaa mukaan myös eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC). Se takaa sinulle hoidon kaikissa EU-maissa, jos sairastut tai joudut onnettomuuteen.

Jos suomalainen sairastuu kiireellisesti oleskellessaan Pohjoismaissa hän saa julkisen terveydenhuollon palvelut näyttämällä suomalaista henkilökorttia. Jos sairastut jossain muussa EU-maassa, Lichtensteinissa tai Sveitsissä tarvitset eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC).

 

Kuinka eurooppalainen sairaanhoitokortti toimii?

 

Jos sairastut ollessasi loma-, opiskelu- tai työmatkalla missä tahansa EU-maassa, Liechtensteinissa tai Sveitsissä, saat eurooppalaista sairaanhoitokorttia näyttämällä kaikki kiireellisesti tarvitsemasi julkisen terveydenhuollon palvelut. Eurooppalainen sairaanhoitokortti kelpaa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa. EHIC-kortin avulla saat ulkomailla sairaanhoitoa samoin edellytyksin ja samaan hintaan kuin kohdemaan sairausvakuutukseen piiriin kuuluvat. Jos paikalliset asukkaat saavat hoidon ilmaiseksi, ei sinunkaan tarvitse maksaa. Jos hoidon antaja ei hyväksy eurooppalaista sairaanhoitokorttia, maksat sairaanhoidon kustannukset itse. Tällöin kyse on yleensä palveluntuottajasta, joka ei kuulu kyseisen maan lakisääteiseen sairausvakuutusjärjestelmään. Kustannuksista voit kuitenkin jälkikäteen hakea sairaanhoitokorvausta Kelasta.

 

Mistä kortin voi tilata?

 

Suomessa sairasvakuutetut voivat tilata henkilökohtaisen EHIC-kortin Kelalta:

 

  • Tilaa eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelan asiointipalvelussa, jonne kirjaudut verkkopankkitunnuksillasi
  • tai soita numeroon 020 692 203 (arkisin 8–18).
  • Voit myös täyttää lomakkeen (SV 193) ja postittaa sen mihin tahansa Kelan toimistoon.

 

Kortin haltijoiden käytettävissä on älypuhelinsovellus, jonka avulla voi kätevästi hakea tietoa siellä, missä sitä tarvitaan. Jos sairastut tai joudut onnettomuuteen ulkomailla, saat sovelluksen avulla käytännön ohjeita esimerkiksi hoitoon hakeutumisesta (muista eurooppalainen hätänumero 112!) ja hoitokustannuksista. Sovellus on yhteensopiva iOS-, Android- ja Windows 7 -puhelinten kanssa ja on saatavilla 24 kielellä. Kieltä voi myös vaihtaa helposti, mikä helpottaa kommunikointia ongelmatilanteissa, jos et osaa kohdemaasi kieltä.