Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Nettipoliisin vinkit turvalliseen internetin käyttöön

Erno Koivumäki
Erno Koivumäki
Internet ja some ovat niin erottamaton osa arkeamme, että on mahdotonta kuvitella elämää ilman niitä. Vaikka käyttö on helppoa ja huoletonta, on aina välillä hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään myös omaa turvallisuuttaan.

European Youth Portal haastatteli nettipoliisia, vanhempaa konstaapelia Erno Koivumäkeä Helsingin poliisilaitokselta.

Internet ei ole muuttunut turvattomammaksi

Vaikka erilaisten some-kanavien ja internetpalveluiden määrä on kasvanut, ei internetin käyttö ole muuttunut aiempaa turvattomammaksi.

 – Turvallisuus internetissä on mielestäni samalla tasolla kuin aiemminkin, mutta houkutukset jakaa itsestään tietoja, joita väärät henkilöt pääsevät käsittelemään, ovat lisääntyneet, Koivumäki kertoo.

 – Erilaisia palveluita omien tietojen ja kuvien jakamiseen on tullut ja tulee lisää koko ajan. Houkutus omien tietojen lähettämiseen muiden katseltavaksi on nuorten keskuudessa suurta ja sitä myöten myös arveluttavin perustein palveluita käyttävät henkilöt pääsevät käsiksi nuorten tietoihin

Yksityisyysasetukset kuntoon

Omien tietojen jakamiseen on tärkeää kiinnittää huomiota: kenelle jaetaan mitäkin. Jos yksityisyysasetukset eivät ole kunnossa, tiedot voivat olla kaikkien internetin käyttäjien ulottuvilla.

– Oman some-profiilin väärin asetetut yksityisyysasetukset voivat johtaa juuri sinun tietojesi väärinkäyttöön. Kannattaa tarkistaa, keitä lisää omiksi kavereiksi tai hyväksyy seuraajiksi. Lisäksi koko nimen, sähköpostiosoitteen, kik-tunnuksen tai erityisesti puhelinnumeron näyttäminen kenelle tahansa profiilissa vierailevalle voi aiheuttaa väärinkäytöksiä ja pahimmillaan jopa kiristystoimintaa, Koivumäki selittää.

– Esimerkiksi julkisten kuvien lisääminen Instagramiin on sama, kuin laittaisit itsestäsi kuvan ja yhteystiedot ostoskeskuksen seinälle.

Aikuiset apuun kiusaamistilanteissa

Tietojen jakaminen voi joskus johtaa kiusaamiseen tai muihin epämiellyttäviin tilanteisiin, joista on tärkeää kertoa aikuisille.

– Nuoret saattavat kohdata nettikiusaamista lisäämiensä kuvien, videoiden tai kirjoitusten takia. Siitä kannattaa aina jutella jonkun aikuisen kanssa. Internetissä saa myös paljon yhteydenottoja tuntemattomilta, joiden tarkoitusperistä ei voi olla varma. Nuoret kohtaavat myös jonkin verran seksuaalissävytteistä ehdottelua eri palveluissa ja siitäkin kannattaa puhua jollekin luotettavalle aikuiselle ennen viesteihin vastaamista, Koivumäki muistuttaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen toimintaan netissä

Nettipoliisi Erno Koivumäki listasi vielä tärkeimmät ohjeet oman turvallisuuden tarkistamiseksi ja säilyttämiseksi.

  • Vaihda käyttämiesi palveluiden salasanat säännöllisesti ja pidä ne mahdollisimman vaikeasti arvattavina. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa.
  • Tee Google-haku omalla nimimerkilläsi tai koko nimelläsi ja tarkista, mitä tietoja sinusta löytyy. Jos esiin tulee tietoja tai kuvia, joita et halua jakaa koko maailmalle, muuta kyseisten profiilien yksityisyysasetuksia.
  • Mieti hetki ennen kuin kirjoitat, lähetät kuvan, osallistut kilpailuun tai teet jotain muuta internetissä. Kun laitat jotain internetiin, se lähtökohtaisesti pysyy siellä jossain muodossa aina, eikä sitä saa pois.
  • Ennen kuin lähetät viestin esimerkiksi Whatsappissa, varmista että viesti on lähdössä juuri niille henkilöille, joille olet sen tarkoittanut.
  • Älä vastaa tuntemattomien henkilöiden lähettämiin epäilyttäviin viesteihin tai muihin yhteydenottoyrityksiin. Kysy rohkeasti neuvoa joltakin luotettavalta aikuiselta tai vaikka nettipoliisilta.

Nettipoliisien yhteystiedot löydät täältä.

Haastattelijana Annemari Päivärinta

Julkaistu: to:, 10/09/2015 - 19:12


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä