Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Töihin toiseen EU-maahan

© shutterstock.com - Aaron Amat
© shutterstock.com - Aaron Amat
Olitpa sitten vastavalmistunut tai saanut jo työkokemusta kotimaassasi, voit luoda uraa missä tahansa EU-maassa, jos olet valmis muuttamaan ulkomaille.

Ulkomaankokemus on hyödyllistä ammatillisen uran kannalta, mutta voit kehittyä paljon myös henkilökohtaisella tasolla, tutustua uusiin kulttuureihin ja oppia kieliä.

 

Mihin maihin voi hakeutua töihin?

 

EU-kansalaisena voit tehdä töitä ilman erillistä työlupaa missä tahansa EU-maassa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Ulkomaille asumaan ja työskentelemään muuttavan on kuitenkin täytettävä tietyt ehdot, joista on hyvä ottaa etukäteen selvää. Uusimpien EU-maiden eli Bulgarian ja Romanian kansalaisiin sovelletaan lisäksi tiettyjä siirtymäkauden ehtoja.

 

EURES-työnvälitysverkosto

 

Kaikki EU/ETA-maat ja Sveitsin kattava työnvälitysverkosto EURES (European Employment Services) palvelee työnhakijoita, jotka haluavat työskennellä ulkomailla. EURESin peruspalveluja ovat työnvälitys, tiedotus ja neuvonta. Työnhakija voi käyttää joko laajaa verkkopalvelua tai neuvontapalveluja, joita antavat EURES-neuvojat ja muut TE-toimiston virkailijat. Suomessa neuvojia on suurimmissa työ- ja elinkeinotoimistoissa. EURES on mukana useissa kesätyö-, rekrytointi- ja infotapahtumissa ympäri Suomen. Työnhakijat voivat jättää hakemuksensa ja ansioluettelonsa EURES-portaalin hakijapankkiin (CV Online), josta eurooppalaiset työnantajat voivat etsiä sopivia ehdokkaita avoimiin työpaikkoihinsa ja ottaa heihin suoraan yhteyttä.

 

Eures-neuvojan tavoitat parhaiten sähköpostilla eures@te-toimisto.fi

 

Kuusi askelta kohti uraa ulkomailla

 

EURES-työnvälitysportaali tarjoaa myös hyödyllisiä vinkkejä ulkomaille töihin haluaville. Sivustolla työnhakuprosessi on jaettu kuuteen vaiheeseen avointen työpaikkojen löytämisestä uuteen maahan asettautumiseen.

 

Tutkijanpaikat ulkomailla

 

Jos olet kiinnostunut akateemisesta tutkimustyöstä, löydät tietoa tutkijoiden liikkuvuusmahdollisuuksista EURAXESS-sivustolta.

 

Maakohtaiset oppaat

 

EURES-verkosto on tuottanut myös maakohtaiset oppaat työnhausta ja työskentelystä kaikissa EU-maissa, Norjassa, Islannissa, Sveitsissä ja Liechtensteinissa. Jos olet kiinnostunut työskentelystä jossakin tietyssä maassa kannattaa aloittaa tiedonhaku lukemalla EURESin maakohtainen opas.