Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Vapaaehtoistyötä nurmeslaisten nuorten parissa

© Martin T. Safr
© Martin T. Safr
Kreikkalainen Nena ja tsekkiläinen Martin viettivät 11 kuukautta itäsuomalaisessa Nurmeksen pikkukaupungissa, työskennellen EVS-vapaaehtoisina Hyvärilän nuoriso- ja matkailukeskuksessa.

Noin 8 000 asukkaan Nurmes sijaitsee Itä-Suomessa, yli 100 kilometrin päässä läheisimmistä isommista kaupungeista Kajaanista, Kuopiosta ja Joensuusta. Paikallisessa Hyvärilän nuorisokeskuksessa toimii vuosittain EVS-vapaaehtoisia erimittaisissa projekteissa.

 

– Hyvärilän projektissa oli tosi hienoa se, että pääsimme osallistumaan monenlaiseen toimintaan ja saimme vaikuttaa siihen, millaisia tehtäviä teemme, Martin kertoo.

 

 

11 kuukauden aikana Nena ja Martin työskentelivät sekä nuorisokeskuksessa että muissa paikoissa Nurmeksessa ja naapurikunnissa.

 

– Nuorisokeskuksessa toimimme monenlaisten nuorisoryhmien kanssa. Ohjasimme heille toimintaa ja työpajoja, tai hengailimme mukana ja juttelimme heidän kanssaan. Joskus autoimme siivouksessa ja keittiössä ja järjestelimme tiloja erilaisia tapahtumia varten. Pari kertaa pidimme kahvilaa eri tapahtumissa. Lisäksi vierailimme kouluilla ja päiväkodilla ja vietimme aikaa nuorisotilalla ja nuorten työpajalla sekä Nurmeksessa että läheisessä Juuan kunnassa, Martin selittää.

 

 

Kreikassa Nena on opiskellut luokanopettajaksi. Hän halusi vapaaehtoisjaksolle Suomeen, jotta voisi perehtyä tarkemmin suomalaiseen koulujärjestelmään.

 

– Opintojeni takia olin tosi kiinnostunut saamaan siitä lisää tietoa. Halusin selvittää, miten se eroaa kreikkalaisesta koulujärjestelmästä, ja miksi sitä kehutaan niin paljon. Nurmeksessa pääsin osallistumaan erään alakoulun toimintaan. Autoin opettajia ja opetin lapsille vähän Kreikan historiaa.

 

 

Martinin ja Nenan mielestä oli tärkeää päästä toimimaan paikallisten nuorten kanssa.

 

– Minusta oli tärkeää päästä tekemisiin Nurmeksen ja naapurikuntien nuorten kanssa ja kertoa heille matkustamisesta ja asumisesta ulkomailla, ja siitä minkälaisia mahdollisuuksia maailmalle lähtemiseen on tarjolla. Tavoitteena oli, että he voisivat tuntea olonsa mukavaksi meidän ulkomaalaisten seurassa, ja että he rohkaistuisivat juttelemaan meille englanniksi ja tarvittaessa käyttämään vaikka kehonkieltä, Nena selittää.

 

– Minäkin vierailin muutamalla koululla ja kerroin nuorille kotimaastani, EVS-vapaaehtoistoiminnasta ja ulkomaille lähtemisen mahdollisuuksista, Martin jatkaa.

 

 

Oman EVS-kokemuksensa päätteeksi vapaaehtoiset suosittelevat lämpimästi samaa muille nuorille. Nena sai EVS-vapaaehtoistyöjaksolta paljon uutta työkokemusta.

 

– Yhteenvetona voin sanoa, että vapaaehtoistyö Suomessa oli yksi elämäni parhaista kokemuksista! Opin paljon uutta asuessani uudessa maassa ja kulttuurissa. Näiden 11 kuukauden aikana olen aikuistunut ja itsenäistynyt tosi paljon. Joten, jos juuri nyt joku harkitsee lähtevänsä EVS-vapaaehtoiseksi, haluaisin kannustaa tarttumaan mahdollisuuteen välittömästi!

 

Martin harkitsi lähtemistä usean vuoden ajan, ja lopulta toiset EVS-vapaaehtoistyössä olleet saivat vakuutettua hänet. Hän halusi vapaaehtoistyöhön juuri Suomeen, koska oli opiskellut kieltä ja ollut Suomessa aiemmin vaihto-opiskelijana. Takaisin oli pakko päästä.

 

– Jos mietit lähtemistä ulkomaille EVS:n tai jonkin muun vaihto-ohjelman kautta, älä turhaan epäröi omia kykyjäsi, vaan lähde reippaasti! Minulle tämä oli upea vuosi, ja yllätyin kuinka monia asioita pääsin kokeilemaan ja oppiman, kuinka monia uusia ihmisiä tapasin ja kuinka monessa uudessa paikassa vierailin. Ja koskaan ei tiedä, mihin seuraava kokemus johtaa...

 

 

Nenaa ja Martinia haastatteli Annemari Päivärinta