Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Matias mukana öljyntorjunnassa WWF:n vapaaehtoisena

© Joonas Fritze / WWF
Rautaruukin terästehtaalla Raahessa tapahtui kesäkuussa öljyvuoto, jonka seurauksena mereen valui 3-5 tonnia raskasta polttoöljyä. Yksi öljyntorjuntaan osallistuneista WWF:n vapaaehtoisista oli oululainen 25-vuotias opiskelija Matias Sakko.

Olit mukana WWF:n vapaaehtoisissa öljyntorjuntajoukoissa siivoamassa Raahen terästehtaan öljyvuodon likaamia Raahen saariston rantoja. Miksi halusit lähteä mukaan?

 

- Kuulin onnettomuudesta viikonlopun aikana uutisista ja huomasin sitten sunnuntaina Facebookista, että WWF etsii vapaaehtoisia öljyntorjujia. Istuskelin siinä kotisohvalla hetken pohtimassa asiaa ja päätin ilmoittautua mukaan auttamaan, koska asun aika lähellä onnettomuuspaikkaa ja minulla oli mahdollisuus lähteä auttamaan. Sain WWF:ltä pyynnön saapua seuraavana aamuna Raahen palo- ja pelastusaseman pihaan, jossa meille jaettaisiin öljyntorjunnassa tarvittavat suojavarusteet ja työkalut.

 

Oletko ollut aiemmin mukana WWF:n vapaaehtoistoiminnassa tai muussa vapaaehtoistoiminnassa?

 

- Yhdessä eläinsuojelun hyväksi järjestetyssä koiranäyttelyssä olen ollut mukana talkootyöntekijänä, mutta en muuten. En ole ollut mukana luonnonsuojelujärjestöjen toiminnassa aiemmin.

 

Millaista öljyntorjunta oli käytännössä? Mitä sinä teit?

 

- WWF:n 20 hengen öljyntorjuntaryhmä kuljetettiin laivalla Iso-Kraaselin saareen, jonka rantoja puhdistimme koko päivän ajan rannalle ajautuneesta öljystä. Minun tehtäväni oli kerätä öljyä rantahietikosta ja rantakivien välistä. Työkaluina olivat pieni puutarhalapio ja ämpäri. Osa rantakivistä pyrittiin puhdistamaan paikan päällä ja osa kerättiin muovisäkkeihin, joissa ne kuljetetaan muualla puhdistettaviksi. Kuulin, että tiistaina WWF:n ryhmä sai käyttönsä myös imeytysliinoja, mutta vielä maanantaina meillä ei ollut niitä käytössä.

 

Miten yhteistyö muiden kanssa sujui, löytyikö yhteinen sävel helposti?

 

- WWF:n puolelta mukana oli kaksi ryhmänjohtajaa, jotka ohjeistivat porukan hyvin öljyntorjuntaan. Meillä muilla ei ollut aiempaa kokemusta öljyntorjunnasta ei edes koulutuksen muodossa. Ensimmäinen puoli tuntia oli hieman opettelua ns. ”likaisen” puolen ja ”puhtaan” puolen yhteistyössä, muuta ryhmänjohtajien tarkentavien ohjeiden myötä homma alkoi toimia paremmin. Öljyn kerääjät saavat liikkua vain likaisella alueella, etteivät he levitä öljyä likaantumattomille alueille esim. saappaidensa pohjissa. Katsoin itse edellisenä iltana WWF:n sivuilta opetusvideon öljyntorjunnasta, joten minulla oli jonkinmoinen ymmärrys miten homma toimii käytännössä jo ennen paikalle saapumista.

 

Millainen tämä vapaaehtoistyö öljyntorjuntatehtävissä oli kokemuksena? Mitä siitä sait?

 

- Positiivinen kokemus. Öljyntorjunta rannoilla on hidasta ja siihen tarvitaan paljon tekijöitä, joten yhden ihmisen panos on pieni. Kyllä siinä tuli kuitenkin sellainen olo, että sillä omallakin panoksella on konkreettinen merkitys, kun katsoi sitä ympärillä olevaa linnustoa ja luontoa joka oli uhattuna.  Meidän vapaaehtoisten ryhmä koostui tosi erilaisista ihmisistä, joihin oli mielenkiintoista tutustua: osa nuorempia, osa vanhempia, osa pohjoisesta, osa etelästä, osa pitkän linjan luonnonsuojelijoita ja osa ei ollut aiemmin ollut missään luonnonsuojelutoiminnassa mukana. Minulle tämä oli ensi kosketus öljyntorjuntaan ja aion olla mukana toiminnassa jatkossakin.

 

Mitä muuta Matias Sakko tekee kuin toimii öljyntorjujana?

 

- Opiskelen Oulun ammattikorkeakoulussa viestintää ja kolmas opiskeluvuosi alkaa ensi syksynä. Vapaa-aikana harrastan bänditoimintaa Gravedancer nimisessä death metal –bändissä, jossa soitan bassoa. Bändi on ollut kasassa vuoden verran ja ollaan keikkailtu jonkin verran Oulun ympäristössä. Tulevaisuudessa tarkoitus olisi saada järjestettyä keikkoja myös Etelä-Suomessa.

 

Julkaistu: Ma, 09/06/2014 - 16:50


Tweet Button: 

Linkit


Info for young people in the western balkans

Tarvitsetko apua tai neuvoja?

Ota yhteyttä