Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Allianssin Nuorisovaihdon kansainväliset vapaaehtoistyöleirit

© iStockphoto.com - asiseeit
© iStockphoto.com - asiseeit
Kansainvälisillä vapaaehtoistyöleireillä ryhmä vapaaehtoisia eri maista työskentelee yhdessä 2–3 viikkoa. Työtä tehdään paikallisen yleishyödyllisen tahon hyväksi ilman rahallista korvausta.

Useimmilla työleireillä on jokin teema, joka voi olla esimerkiksi ympäristönsuojelu tai lasten parissa tehtävä työ. Esimerkkejä leirityypeistä:

 

  • kunnostusleirit
  • rakennusleirit
  • ympäristöleirit
  • arkeologiset leirit
  • kulttuuri- ja taideprojektit
  • leirit lasten kanssa
  • sosiaalialan leirit  

 

Työ leirillä voi olla esimerkiksi ympäristönhoitoa, nuorisotalon maalausta, lastenleirillä työskentelyä, festivaalin järjestämistä, linnan korjausta, kiviaidan rakennusta tai monenlaista muuta yleishyödyllistä, paikallisen yhteisön hyväksi tehtävää työtä. Allianssi nuorisovaihto tarjoaa vuosittain yli 3000 leirivaihtoehtoa noin 60 maassa, joten jokaiselle varmasti löytyy kiinnostava kohde. Kannattaa huomioida, että työtehtävät perillä kohteessa saattavat erota leirikuvauksissa mainituista. Leireillä on oltava valmis osallistumaan kaikenlaiseen työhön.

 

Työtä tehdään noin 30–40 tuntia viikossa. Viikonloput ovat useimmiten vapaat. Vaikka leirillä on leiriohjaaja, joka vastaa projektin etenemistä, on kaikkien leiriläisten osallistuttava aktiivisesti jokapäiväiseen leirielämään. Leirillä on yleensä 10–20 osallistujaa. Yleensä osallistujia otetaan korkeintaan kaksi kustakin maasta. Tällä pyritään mahdollisimman monipuoliseen ryhmään eri kansallisuuksia. On mahdollista, että olet ainoa suomalainen leirillä. Leirikieli on yleensä englanti. Muutamilla leireillä on käytössä jokin muu kieli kuten ranska tai saksa. Leirikieli mainitaan hakukoneessa leirien tiedoissa.  Työpanostaan vastaan leiriläiset saavat yksinkertaisen majoituksen ja ruoan. Useimmiten leiriläiset majoittuvat yhdessä esimerkiksi koulussa tai nuorisotalossa ja laittavat päivittäiset ateriansa yhdessä.

 

Lisätietoa Allianssin Nuorisovaihdon kansainvälisistä vapaaehtoistyöleireistä, ohjelmamaksuista, hakuohjeet sekä osallistujien kokemuksia löytyy Allianssin Nuorisovaihdon verkkosivuilta.