Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Suomen digitaalinen kulttuuriperintö

© fotolia.com - peshkova
© fotolia.com - peshkova
Tutustu suomalaiseen kulttuuriperintöön verkossa

Kansallinen digitaalinen kirjasto

 

Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämän Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen (KDK) tarkoituksena on lisätä kirjastojen, arkistojen ja museoiden digitaalisten aineistojen ja kulttuuriperinnön merkitystä yhteiskunnassa. Hankkeessa kehitetään palveluita ja toimintamalleja, joiden avulla voidaan luoda, hallita, säilyttää ja hyödyntää kulttuuriperintöä. Lisäksi vahvistetaan sitä, että erilaiset kulttuuriperintöä säilyttävät järjestelmät ja niiden sisältämät tiedot ovat yhteensopivia.

 

Finna-hakupalvelu on Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) asiakasliittymä, joka kokoaa Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistot ensimmäistä kertaa yhteen. Finnasta saa tiedon käytettävissä olevista aineistoista. Osaan digitoidusta sisällöstä Finna tarjoaa suoran pääsyn. Finna on tarkoitettu kaikille tietoa tarvitseville ja elämyksiä etsiville. Palvelusta löytyy sekä kokoelmien helmiä että uusimpia tutkimustuloksia. Museoesineiden ja taideteosten kuvia, digitaalisia asiakirjoja, kirjoja, karttoja ja viitetietoja voi tutkailla vaivattomasti juuri silloin, kun se itselle parhaiten sopii. Hakupalvelun tieto on luotettavaa ja ajantasaista, mistä pitävät huolen arkistojen, kirjastojen ja museoiden asiantuntijat. Finna toimii myös mobiililaitteilla. Finnassa on mukana kymmeniä arkistoja, kirjastoja ja museoita aineistoineen ja osa myös verkkopalveluineen.

 

Museoviraston Kuvakokoelmat.fi -palvelu

 

Kuvakokoelmat.fi -verkkopalvelun avulla on mahdollista selailla ja tutkia valikoitua julkista otosta Museoviraston kuvakokoelmien ja Suomen merimuseon valokuva-arkiston kuva-aineistoista sekä tutustua kuvalliseen kulttuuriperintöömme. Helppo ja monipuolinen hakujärjestelmä palvelee sekä tutkijoita, kuvatoimittajia ja muita ammattilaisia että ensi kertaa arkistoon tutustuvia. Kuvakokoelmat.fi -palvelussa on selattavana 30 000 kuvaa Suomen historian henkilöistä, paikoista, tapahtumista ja kulttuurista. Kuvakokoelmat.fi -palvelussa on julkaistu alle prosentin otos kaikista kuvakokoelmien hallussa olevista aineistoista.  Kuvia voi ostaa verkkopalvelusta kertajulkaisuoikeuksilla.