Portal Europeo de la Juventud
Información y oportunidades para los jóvenes en Europa.

Sosiaaliturva Suomessa ja muissa EU-maissa

© fotolia.com - Alexander Raths
© fotolia.com - Alexander Raths
Suomen sosiaaliturva takaa ihmisille riittävän toimeentulon ja huolenpidon kaikissa elämäntilanteissa. EU-maiden yhteiset sosiaaliturvasäännöt suojaavat myös suomalaisen etuja hänen muuttaessaan toiseen EU-maahan.

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä

 

Suomalaisen sosiaaliturvan tavoitteena on turvata ihmisille riittävä perusturva hänen kaikissa elämäntilanteissaan. Suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä on laaja kokonaisuus, joka koostuu useista osa-alueista: sosiaalivakuutuksesta, sosiaaliavustuksista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista. Suomen sosiaalivakuutuksen tarkoituksena on vakuuttaa kaikki – yleensä kaikki pysyvästi maassa asuvat – henkilöt vanhuuden, työkyvyttömyyden, sairauden, työttömyyden sekä perheenhuoltajan kuoleman aiheuttamien taloudellisten menetysten varalta siten, että riskin toteutuessa vakuutus turvaa kohtuullisen toimeentulon.

 

Sosiaalivakuutusperustaiset etuudet voidaan jaotella kahden periaatelinjan mukaan, etuudet perustuvat työntekoon ja etuuden tasot ovat ansiosidonnaisia tai etuudet ovat perusturvan takaavia vähimmäistasoisia etuuksia. Suomen valtio rahoittaa pääsääntöisesti perusturvaetuudet ja ansiosidonnainen turva rahoitetaan työnantajien ja työntekijöiden vakuutusmaksuilla.

 

Kuka kuuluu Suomen sosiaaliturvan piiriin?

 

Suomen sosiaaliturvaan kuuluu sekä työskentelyyn että asumiseen perustuvia etuuksia. Kaikki Suomessa vakinaisesti asuvat henkilöt kuuluvat lakisääteisen sosiaaliturvan piiriin. Joidenkin etuuksien saaminen edellyttää lisäksi, että ihminen on asunut Suomessa tietyn ajan.

 

Lisätietoa sosiaaliturvaan kuuluvista etuuksista ja palveluista

 

Suomen sosiaaliturvan pääpiirteet ja sosiaaliturvan alat on esitelty Sosiaali- ja terveysministeriön Suomen sosiaaliturvan pääpiirteet esitteessä. Oheisten linkkien kautta voit tutustua tarkemmin keskeisimpiin sosiaaliturvaan kuuluviin palveluihin ja etuuksiin:

 

EU-maiden yhteiset sosiaaliturvasäännöt

 

Kaikki EU-maat, Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi noudattavat yhteisiä sosiaaliturvasääntöjä seuraavilla aloilla:

 

Miten käy sosiaaliturvalle jos muutat toiseen EU-maahan

 

  1. Sinun on maksettava sosiaaliturvamaksuja kerrallaan vain yhteen maahan – siihen, jossa asut tai työskentelet.
  2. Sinulla on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin sen maan omilla kansalaisilla, jonka sosiaaliturvan piirissä olet.
  3. Jos haet sosiaalietuutta, tarvittaessa otetaan huomioon aiemmat jaksot, jolloin olet ollut vakuutettuna, työskennellyt tai asunut muissa maissa.
  4. Jos olet oikeutettu rahaetuuksiin jossakin maassa, yleensä saat ne, vaikka asuisitkin toisessa maassa.

 

Kun muutat Suomesta toiseen EU-maahan, on Suomen sosiaaliturvaviranomaisten siirrettävä sinua koskevat tiedot sen maan viranomaisille, johon olet muuttamassa. Lisätietoa sosiaaliturvasta Suomesta toiseen maahan muutettaessa saat KELAn Maasta- ja maahanmuutto verkkosivuilta sekä Kelan puhelinpalvelusta 020 692 207.

Publicado: Mie, 24/04/2013 - 09:40


Tweet Button: 

Enlaces


Info for young people in the western balkans

¿Necesitas ayuda o asesoramiento de un experto?

Pregúntanos