Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Vill du resa runt i Europa i sommar?

Är du 18 år och vill utforska Europa i sommar? Då kan du söka till EU:s nya ungdomsinitiativ som startar inom kort.

I juni 2018 kommer EU-kommissionen att välja ut vilka 15 000 unga som ska få ett gratis resekort för att upptäcka Europa.

När du reser kan du upptäcka Europas skiftande natur och kultur och träffa nya vänner. Du får också en chans att upptäcka dig själv.

Just i år är det dessutom Europaåret för kulturarv. Det betyder att det anordnas extra många evenemang runtom i Europa för att uppmärksamma våra rika kulturskatter.

Du som söker måste vara 18 (du får inte ha fyllt 19) och medborgare i ett EU-land. Du får resa i högst 30 dagar och besöka högst fyra olika länder, ensam eller i grupp.

För det mesta kommer du att resa med tåg. Då kan du passa på att njuta av den vackra utsikten och upptäcka Europas mångfald av städer och landskap genom tågfönstret.

För att göra det lättare att resa dit du vill kan du också använda resekortet på t.ex. bussar och färjor om det behövs med tanke på tid, avstånd och miljöhänsyn. Om det inte finns något annat färdmedel kan flygresor tillåtas, men bara i undantagsfall.

Låter det intressant? Du kan ladda upp din ansökan på EU:s ungdomsportal under två veckor i juni 2018 (mer information kommer snart).

Om du blir utvald måste du börja resan tidigast i början av juli och senast i slutet av september 2018. Kommissionen täcker bara själva kortet. Du får själv stå för boende, uppehälle och andra utgifter under resan.

Är du 18, EU-medborgare och sugen på att upptäcka mer av Europa i sommar? Eller känner du någon annan 18-åring som vill resa runt i Europa? Från och med maj kan du läsa om EU:s nya ungdomsinitiativ på ungdomsportalen i avsnittet ”Resa”. Vi kommer också att lägga ut information på Facebook och Twitter.

Europa ligger för dina fötter. Ta första steget!

Publicerad: Mån, 30/04/2018 - 15:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Behöver du hjälp eller råd?

Fråga oss!