Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Olimpijski festival evropske mladine: mala olimpijada bodočih vrhunskih športnikov

A picture
© fotolia.com - zaretskaya
Olimpijski festival evropske mladine poteka vsako drugo liho leto pozimi in poleti in je največja prireditev za mlade evropske športnike, ki želijo pridobiti mednarodne izkušnje. Na olimpijskih festivalih izkusijo vse vidike pravih olimpijskih iger.

Olimpijski festival evropske mladine so prvič  organizirali leta 1990 pod imenom Olimpijski dnevi evropske mladine. Nastal je na pobudo Zveze evropskih olimpijskih komitejev in je edina prireditev z več športnimi panogami v Evropi. Evropa se je pri tem zgledovala po drugih celinah, denimo Aziji, kjer so že poznali svoje športne igre.

 

Udeleženci

Letni in zimski olimpijski festival evropske mladine sta namenjena mladim športnikom v starosti od 14 do 18 let iz  vse Evrope. Letnega se udeleži okoli 2 500, zimskega okoli 1 300 športnikov.

Tekmujejo v devetih disciplinah: atletiki, košarki, kolesarjenju, gimnastiki, rokometu, judu, plavanju, tenisu in odbojki.

Na olimpijskem festivalu lahko sodeluješ tudi kot prostovoljec.

 

„Festival je za mlade evropske športnike velika motivacija, saj ima tako njihova športna pot že na začetku smisel in cilj.“
Jacques Rogge, predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja in ustanovitelj olimpijskega festivala evropske mladine

 

Namen

Olimpijski festival za mlade poteka po načelih, ki jih je Pierre de Coubertin zapisal v Olimpijsko listino. Prireditev naj bi prispevala k boljšemu svetu in miru z vzgajanjem mladih, v tem primeru s športom. V skladu z olimpijskim idealom športne igre gojijo medsebojno razumevanje brez vsake diskriminacije in na podlagi prijateljstva, solidarnosti in poštene igre.

Olimpijada za mlade poteka po enakem vzorcu kot olimpijske igre: otvoritvena in zaključna slovesnost, olimpijski ogenj, ki gori ves čas festivala, v čast zmagovalca zaigrajo himno njegove države, dvignejo zastavo vseh dobitnikov medalj.