Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Mozdulj rá a Mozgás Hetére!

A picture
© iStockphoto.com - sjlocke
A sport és a testmozgás javíthatja életminőségedet, mivel erősebbé és energikusabbá válsz tőle. Emellett pedig ahhoz is hozzásegít, hogy hatékonyabban kezeld a stesszt és jobban aludj. Vegyél részt a Mozgás Hetén!

A sport és a testmozgás jegyében született Mozgás Hetét 2012-ben rendezték meg először.

 A fizikai aktivitás népszerűsítése mellett az évente megrendezésre kerülő európai kampány arra is fel kívánja hívni a figyelmet, milyen fontos hatást gyakorol a testmozgás az európai társadalmakra. A nagyszabású kezdeményezés Európa-szerte számos személyt, szervezetet és várost mozgósított. A rendezvénysorozat mottója a következő volt: Tegyük vonzóvá a sportot és a testmozgást újabb száz millió európai előtt.

 

Hogyan zajlik a Mozgás hete?

A részt vevő szervezetek vagy városok feladata, hogy sportot vagy egyéb testmozgást népszerűsítő programokat szerveznek a lakosság számára. Lehet szó sétamaratonról, futásról, táncról vagy tornáról; a sportklubok nyílt napot tarthatnak – a lényeg, hogy az esemény népszerű legyen és vonzza az embereket.

Az angol „Basketball and Foundation 4 Life” alapítvány kosárlabda-fesztivált (Fantastic Basketball Festival) rendezett Londonban 13–25 év közötti fiatalok számára. Az esemény egy 3x3-as kosárlabda-bajnokságból, más sportok bemutatójából és a döntőből állt.

A csehországi Benešov városában található Vlasta Syslová nevű sportklub jóvoltából a mozogni vágyók szabadtéren próbálhatták ki a fitnessgépeket, a skandináv gyaloglást (Nordic walking), és előadásokat hallgathattak az egészséges életmód fontosságáról.

Mindenekelőtt azonban ne feledjük: elsősorban jókedvvel és dinamizmussal lehet a sportot és a testmozgást népszerűsíteni, valamint egy közös tevékenységet a lakosság szemében vonzóvá varázsolni!

 

Vegyél rész a Mozgás Hetén!

A Mozgás Hetén életkortól és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenki részt vehet. A résztvevők, a szervezetek, a városok vagy a közösségek nem csak egy hétig érzik a Mozgás Hete keretében megrendezett tevékenységek előnyeit.  A mozgásnak szentelt hétnek köszönhetően:

  • a lakosság összetartóbbá válik
  • a szervező sportegyesületek és városok sportbarát képet közvetítenek magukról
  • a közvélemény jobban megismeri a szervezet vagy a város biztosította sportlehetőségeket
  • ráirányul a figyelem a sport és a testmozgás előnyeire
  • a sportszervezetek és a városok be tudják mutatni, milyen társadalmi megmozdulásokat vagy sportlehetőségeket kínálnak
  • a tagállami és a nemzetközi hálózatok/kapcsolatok bővülnek, illetve szorosabbá válnak
  • a szervező sportegyesületek, intézmények és városok népszerűsége nő a helyiek körében és a nemzetközi közvélemény szemében egyaránt

Közzétéve: k., 30/04/2013 - 16:14


Tweet Button: 

Kapcsolódó linkek


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!