Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Nätmobbning

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster
Nästan alla ungdomar använder mobiler och internet varje dag, och nätmobbningen ökar därför också. Vill du veta vad du kan göra för att förhindra mobbning?

Nätmobbning är när någon trakasseras, såras, förnedras, förlöjligas, hotas eller på annat sätt blir uthängd av andra genom mejl, sms, chattar, mobilen, sociala nätverk osv. Begreppet nätmobbning används mest om barn och ungdomar. När det gäller vuxna talar man också om nättrakasserier och stalkning.

 

Unga mot näthat

Europarådet driver kampanjen Unga mot näthat för att bekämpa rasism och diskriminering på nätet. Mellan 2012 och 2014 får ungdomar och ungdomsorganisationer chans att utbilda sig för att kunna känna igen och hantera sådana situationer. Projektet är inriktat på en kurs och en nätkampanj och innebär aktiva insatser.

 

Inte bara på nätet

Det finns mycket du kan göra för att motverka nätmobbningen också när du är frånkopplad. Organisationen Stoppa nätmobbningen har en verktygslåda med en massa information om hur du kan bekämpa nätmobbning i skolan eller i samhället.

 

Skydda dig

Det kan vara svårt att komma undan nätmobbning. Internet är alltid öppet och man kan inte bara stänga av sin dator eller mobil för att få stopp på det. Från Ins@fe kan du få tips på hur du kan skydda dig själv på nätet. Du kan t.ex. se till att dina profiler på sociala nätverk är privata och låta bli att lägga till folk du inte känner eller inte litar på.