Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Cyberpesten: pesters online

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster
De meeste jongeren hebben een mobiele telefoon en zitten dagelijks op internet. Daardoor is cyberpesten de afgelopen jaren dramatisch toegenomen. Wil je weten hoe je het kunt bestrijden en voorkomen?

We spreken van cyberpesten als mensen getergd, gekwetst, vernederd, getreiterd, gehinderd, bedreigd of op een andere manier lastiggevallen worden door andere jongeren via e-mail, sms, chat, mobiele telefoons, sociale media of andere technologische manieren. Als er volwassenen bij betrokken zijn spreken we over cyberintimidatie of cyberstalking.

 

Cyberpesten bestrijden

De Raad van Europa heeft een cursus voor jongeren georganiseerd om racisme en discriminatie op internet tegen te gaan. In de periode 2012-2014 kunnen jongeren en jongerenorganisaties daar leren om racisme en discriminatie te herkennen en er wat aan te doen. Het project bestaat uit een cursus en een online-campagne en zet in op actie en interventie.

 

Offline maatregelen

Cyberpesten gebeurt online, maar je kan er ook in de offline-wereld veel tegen doen. De Canadese website Stop Cyber Bullying biedt een pakket aan waarin je informatie vindt om cyberpesten op jouw school en in jouw omgeving te voorkomen en tegen te gaan.

 

Bescherm jezelf

Het kan lastig zijn om aan cyberpesten te ontkomen, want internet is overal en altijd aanwezig en het is niet genoeg als slachtoffers simpelweg hun computer en mobiele telefoon uitzetten. Ins@fe geeft tips over hoe je jezelf online kunt beschermen, zoals het afschermen van je profiel of sociale netwerksites en het niet toelaten van personen die je niet kent of vertrouwt.