Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Miten suojautua nettikiusaamiselta

A picture
© shutterstock.com - Pressmaster
Melkein kaikki nuoret käyttävät säännöllisesti kännykkää ja nettiä, ja kiusaaminen on yleistynyt myös virtuaalimaailmassa. Lue lisää siitä, miten voit torjua ja ehkäistä sitä.

Virtuaalikiusaaminen tarkoittaa sitä, että kiusaaja käyttää esimerkiksi mobiiliviestejä, sähköpostia, nettikeskustelupalstoja tai muita sosiaalisen median sivustoja nolostuttaakseen, haukkuakseen, loukatakseen, häiritäkseen, uhkaillakseen tai muuten kiusatakseen uhriaan. Myös aikuiset voivat harrastaa uhkailua tai häirintää netissä.

 

Nettikiusaamisen torjunta

Euroopan neuvosto on käynnistänyt vihapuheen vastaisen kampanjan, jolla torjutaan rasismia ja muuta syrjintää netissä. Kampanjan aikana (2012–2014) nuorille ja heitä edustaville järjestöille tarjotaan koulutusta keinoista, joilla vihapuhetta voidaan ehkäistä ja torjua. Kurssien lisäksi hankkeessa keskitytään verkkokampanjaan, jolla tuetaan syrjinnän kitkentää.

 

Elämää verkon ulkopuolella

Nettikiusaaminen tapahtuu virtuaalimaailmassa, mutta sitä voi torjua monin tavoin myös tosielämässä. Stop Cyber Bullying -sivustolla on paljon tietoa nettikiusaamisesta ja keinoista, joilla sitä voi ehkäistä ja torjua koulussa ja sen ulkopuolella.

 

Suojaa tietosi netissä

Nettikiusaajia on vaikea paeta, koska internet on aina kaikkien saatavissa, eivätkä uhrit voi lopettaa sitä vain napsauttamalla virran tietokoneestaan tai kännykästään. Ins@fe-sivustolla on vinkkejä siitä, miten voit suojata itseäsi verkossa. Esimerkiksi sosiaalisen median profiilit kannattaa pitää yksityisinä, eikä kavereiksi kannata ottaa ihmisiä, joita ei tunne tai joihin ei luota.