Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Către o lume fără fum de ţigară

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
28% din populaţia UE fumează, inclusiv 29% din tinerii cu vârsta între 15 şi 24 de ani! În majoritatea cazurilor, consumul de tutun începe în tinereţe. Informaţi-vă şi spuneţi-le şi altora ce e de făcut!

În UE, fumatul continuă să fie principala cauză de deces şi îmbolnăvire pe care oamenii o pot evita. Ţigările conţin numeroase toxine şi nicotină, un drog puternic, care creează dependenţă, transformând fumatul ocazional într-un obicei zilnic.
 

Doriţi să renunţaţi la fumat?

Dacă sunteţi tânăr şi vreţi să vă lăsaţi de fumat, un punct de pornire ar putea fi site-ul ultimei campanii lansate de Comisia Europeană, Ex-fumătorii sunt de neoprit. Acesta vă oferă sugestii utile, cu ajutorul unui instrument inovator, numit iCoach. Veţi putea renunţa la fumat în ritmul propriu, beneficiind de sprijinul acestei platforme digitale. Aplicaţia iCoach este gratuită şi disponibilă în 23 de limbi oficiale ale UE. Aceasta analizează obiceiurile asociate fumatului și oferă, zilnic, asistență adaptată.

Multe ţări au instituit servicii de asistenţă telefonică sau centre de sprijin on-line care vă pot oferi ajutorul de care aveţi nevoie pe drumul către un viitor fără fum de ţigară.

 

Vreţi să participaţi la acţiuni de sensibilizare?

Cu ocazia Zilei internaţionale fără tutun (celebrată în fiecare an la 31 mai) se organizează evenimente menite să sensibilizeze populaţia cu privire la efectele devastatoare ale tutunului. Dacă doriţi să luaţi parte la astfel de manifestări, consultaţi materialele informative disponibile.

 

Fumatul şi legislaţia

Uniunea Europeană recomandă ca vârsta minimă de la care să se poată fuma să fie fixată la 18 ani. În prezent, 21 din cele 27 de ţări membre aplică această limită. Fac excepţie Austria, Italia, Malta, Olanda, Belgia şi Luxemburg, unde se poate fuma începând de la 16 ani.

Pentru a evita fumatul pasiv, mai multe state membre au introdus cerinţe legislative care interzic fumatul în spaţiile închise şi în toate locurile publice, inclusiv în baruri şi restaurante.

Harta Smokefree realizată de Smoke Free Partnership ilustrează punerea în aplicare, la nivel naţional, a legislaţiei antitabac.