Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Als de rook is opgetrokken

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
28% van de Europeanen rookt, waaronder 29% van de Europeanen tussen 15 en 24 jaar. Bijna iedere tabaksverslaving begint tijdens de kinder- en tienerjaren. Leer erover, praat erover en maak een gezonde keuze!

Roken is de allergrootste oorzaak van vroegtijdige sterfte en ziekte in de EU. Sigaretten bevatten een groot aantal giftige stoffen en nicotine. Nicotine is enorm verslavend en zorgt ervoor dat veel jongeren die eerst af en toe roken, al snel elke dag roken.
 

Wil je stoppen met roken?

Ben je een jonge roker  en wil je stoppen? Kijk dan eens naar de campagne Ex-rokers zijn niet te stoppen. Je krijgt er praktische tips om te stoppen en een slimme tool, de iCoach. Zo kun je met onlinehulp in je eigen tempo stoppen. De iCoach is gratis en bestaat in 23 talen. Het analyseert je rookgewoonten en geeft elke dag advies op maat.

In veel landen zijn er hulplijnen of online-centra die je op weg helpen naar een rookvrije toekomst.

 

Wil je zelf voorlichting geven over roken?

Op World No Tobacco Day (jaarlijks op 31 mei) zijn er allerlei activiteiten om mensen bewust te maken van de ziektes en sterfgevallen die tabak veroorzaakt. Er is gratis materiaal verkrijgbaar waarmee ook jij kunt meedoen aan de campagne.

 

Roken en de wet

De EU adviseert de EU-landen om roken onder de 18 te verbieden. Die regel geldt nu in 21 van de 27 EU-landen. In België, Italië, Luxemburg, Malta, Nederland en Oostenrijk is de minimumleeftijd 16 jaar.

Om niet-rokers te beschermen, verbiedt een aantal EU-landen nu roken op het werk en in openbare gebouwen, waaronder cafés en restaurants.

Op de kaart van rookvrij Europa kun je zien hoe de EU-antirookwetgeving in de EU-landen wordt toegepast.