Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

A dohányzás veszélyei

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
Az EU lakosságának 28%-a dohányzik, a dohányosok 29%-a pedig 15–24 év közötti fiatal. Szinte a legtöbb dohányos serdülőkorban vagy fiatal felnőttként kezd el cigarettázni. Tájékozódj és tájékoztass másokat is a helyes döntésekről!

A dohányzás továbbra is a leggyakoribb okozója az olyan haláleseteknek és betegségeknek az Unióban, amelyek megelőzhetők lehettek volna. A cigaretta számos mérgező anyagot, valamint nikotint tartalmaz. Ez utóbbi miatt sok fiatal válik függővé, és már nem csak alkalmanként szív el egy szállal, hanem naponta gyújt rá.

 

About Smoking Cigarettes

 

Le szeretnél szokni a dohányzásról?

Ha le szeretnél szokni a dohányzásról, figyelmedbe ajánljuk az Európai Bizottság legfrissebb kampányát, amelynek neve: A volt dohányosok megállíthatatlanok. A kampány egyrészt gyakorlati tanácsokat nyújt a dohányzásról való leszokáshoz, másrészt rendelkezésre bocsát egy leszokást segítő innovatív eszközt (iCoach). E digitális egészségügyi tanácsadó platform segítségével saját ritmusodban szokhatsz le a cigarettáról. Az ingyenesen használható iCoach mind a 23 hivatalos uniós nyelven elérhető. A platform elemzést készít a dohányzási szokásaidról, és minden nap személyre szabott tanácsokat küld neked.

Számos országban létrehoztak segélyvonalakat vagy online segélyközpontokat, amelyek támogatják a hozzájuk fordulókat a leszokásban.

 

Készen állsz arra, hogy felhívd a környezeted figyelmét a dohányzás veszélyeire?

A Dohányzásmentes Világnap alkalmából minden év május 31-én olyan rendezvényekre és megmozdulásokra kerül sor, amelyek a dohányzás pusztító hatására, valamint a dohányzással kapcsolatos elhalálozásokra és betegségekre hívják fel a figyelmet. A weboldalról letölthető kampányanyaggal te is beszállhatsz a dohányzás elleni küzdelembe.

 

A dohányzás szabályozása

Az Európai Unió azt javasolja tagállamainak, hogy a dohányzást korhatárhoz kössék. A 27 országból jelenleg 21 alkalmazza az EU által javasolt alsó korhatárt, amely 18 év. Ausztriában, Olaszországban, Máltán, Hollandiában, Belgiumban és Luxemburgban a dohányzási tilalom a 16 év alattiakra vonatkozik.

A passzív dohányzásból származó veszélyek visszaszorítása érdekében számos uniós tagállam léptetett életbe dohányzási tilalmat zárt terű munkahelyeken és nyilvános helyeken, többek között éttermekben, bárokban stb.

A Smoke Free Partnership (Dohányfüstmentes Partnerség) által kifejlesztett Smokefree Map segítségével az érdeklődők Európa-szerte nyomon követhetik a dohányzási tilalomról szóló jogszabályok tagállami végrehajtását.