Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Savuttomaan elämään

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
28 % eurooppalaista tupakoi (15–24-vuotiasta nuorista 29 %). Lähes kaikki tupakoitsijat ovat aloittaneet polttamisen nuoruusiässä tai nuorena aikuisena. Ota selvää tupakoinnin seurauksista ja tee viisas valinta!

Tupakointi on edelleen suurin yksittäinen ehkäistävissä oleva kuolin- ja sairastumissyy EU:ssa. Tupakassa on monia myrkyllisiä aineita ja nikotiinia, joka on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine. Se saa monet nuoret siirtymään satunnaisesta tupakoinnista päivittäiseen polttamiseen.

Haluatko lopettaa tupakoinnin?

Jos tupakoit ja mietit lopettamista, tutustu Euroopan komission kampanjaan Ex-tupakoitsijaa ei pysäytä mikään. Se tarjoaa käytännön vinkkejä lopettamiseen muun muassa innovatiivisen iCoach-sovelluksen avulla. Tämän digitaalisen terveysvalmennusohjelman avulla voit edetä omaan tahtiisi. Maksuton sovellus on käytettävissä EU:n 23 virallisella kielellä. Se analysoi tupakointitottumuksiasi ja antaa säännöllistä räätälöityä palautetta.

Monissa maissa on myös tukipuhelimia tai -sivustoja, jotka voivat auttaa sinua pääsemään savuttomaan tavoitteeseesi.

 

Tule mukaan kampanjaan

Vuotuisena kansainvälisenä tupakattomana päivänä (31.5.) järjestetään tapahtumia, joilla halutaan lisätä tietoisuutta niistä valtavista haitoista, joita tupakasta aiheutuu kuolemien ja sairauksien muodossa. Jos haluat osallistua aktiivisesti tupakanvastaiseen kampanjaan, käytettävissäsi on runsaasti erilaista aineistoa.

 

Tupakkalainsäädäntö

EU:n suositus jäsenvaltioille on, että tupakoinnin sallituksi alaikärajaksi määrätään laissa 18 vuotta. Nykyisin tämä ikäraja on voimassa 21:ssä 27:stä EU-maasta. Alankomaissa, Belgiassa, Italiassa, Itävallassa, Luxemburgissa ja Maltassa raja on edelleen 16 vuotta.

Toisten tupakansavulle altistumisen eli passiivisen tupakoinnin rajoittamiseksi monet EU-maat ovat säätäneet lakeja, joilla kielletään tupakointi lähes kaikissa sisätiloissa niin työpaikoilla kuin julkissakin tiloissa, esim. ravintoloissa.

Terveysjärjestöjen Smoke Free Partnership -yhteistyöhankkeen verkkosivuston kartassa esitetään, miten tupakkalainsäädäntöä toteutetaan eri EU-maissa.