Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Когато пушекът се разнесе

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
28 % от населението на ЕС пуши, включително 29 % от европейците на възраст между 15 и 24 години. Почти винаги хората започват да пушат през юношеството или в младежка възраст. Информирайте себе си и другите за правилния избор!

В ЕС тютюнопушенето продължава да заема първо място сред причините за смъртност и болести, които могат да бъдат предотвратени. Цигарите съдържат редица токсини и никотин – силно пристрастяващо вещество, каращо много млади хора да преминат от пушене от време на време към редовно ежедневно тютюнопушене.
 

Искате да се откажете от тютюнопушенето?

Ако сте млад пушач и смятате да се откажете, запознайте се с най-новата кампания на Европейската комисия Екс пушачите са неудържими. Тя предлага практически съвети за отказ от тютюнопушенето, както и един новаторски инструмент, наречен iCoach. Тази дигитална здравна платформа за съвети ви помага да се откажете от пушенето със свое собствено темпо. iCoach е безплатен и достъпен на 23 официални езика в ЕС. Той анализира навиците ви за тютюнопушене и ви дава ежедневни, индивидуални съвети.

В много страни бяха създадени също така линии за помощ или онлайн центрове за подкрепа, които могат да ви помогнат по пътя към бъдеще без тютюнев дим.

 

Готови ли сте да помогнете за повишаване на осведомеността?

На световния ден без тютюнев дим (всяка година на 31 май) се провеждат инициативи и прояви за повишаване на осведомеността за щетите, които тютюнопушенето нанася вследствие на дължащи се на него болести и смърт. Материали за кампанията могат да са ви от помощ, ако решите да спрете да пушите.

 

Пушенето и законът

Европейският съюз препоръчва минималната възраст на пушачите да бъде 18 години. В момента в 21 от 27 страни членки е в сила това възрастово ограничение, а в Австрия, Италия, Малта, Нидерландия, Белгия и Люксембург тази възраст е 16 години.

За да се ограничи излагането на непушачи на тютюнев дим, редица страни от ЕС въведоха строги закони срещу тютюнопушенето, с които то се забранява на практика вътре във всички работни и обществени места, включително барове и ресторанти.

Картата на местата без тютюнев дим на Партньорството за среда без тютюнев дим ви показва изпълнението на законодателството против тютюнопушенето на национално равнище в Европа.

Публикувана на: пет, 17/05/2013 - 15:23


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!