Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Küzdelem az elhízás ellen

© shutterstock.com - Ariwasabi
Egyre több a túlsúlyos ember, ami legfőképpen a helytelen életmódnak tudható be. Az elhízásnak azonban katasztrofális hatásai is lehetnek az egészségre nézve. Mit tesz az EU az elhízás ellen?

Aggasztó tendencia

Az 1980-as évek óta számos európai országban több mint háromszorosára nőtt a túlsúlyos fiatalok száma. Az európai gyermekkori elhízás megfigyelésére irányuló WHO-kezdeményezés (COSI) becslése szerint 2010-ben a 6–9 éves európai gyerekek kb. egyharmada túlsúlyos vagy elhízott volt – szemben a 2008. évi egy negyeddel. Tudnivaló, hogy szoros kapcsolat áll fent az elhízás, illetve a felnőttkori pszichoszociális problémák és betegségek között, ideértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a 2. típusú cukorbetegséget és a rákot.

 

A túlsúlyos gyerekek száma azért nőtt meg ennyire, mert:

  • egyre nagyobb mennyiségben fogyasztanak gyorsételeket és cukros üdítőitalokat,
  • gyakrabban étkeznek házon kívül (mert a szülők általában sokat dolgoznak), ami nagyobb mennyiségű és rosszabb minőségű (feldolgozott) élelmiszerek fogyasztásával jár, és ebből adódóan
  • egyre kevesebb otthon főzött ételt esznek.

 

Mindezeken felül a 11–15 éves fiatalok – elsősorban a lányok – egyre kevesebbet mozognak. Az internet vagy a TV előtt töltött idő növekedése fokozottan ülő életmódhoz vezet, amely már önmagában is fogékonnyá teszi az embert a betegségekre.

 

Uniós fellépés a gyermekkori elhízás ellen

A gyermekkori elhízás elleni küzdelem jegyében az EU cselekvési tervet készített a 2014 és 2020 közötti időszakra. A dokumentumban kijelölte a prioritásokat, és javaslatokat tett az elért eredmények nyomon követésére is. Az Európai Bizottság már 2007-ben elfogadott egy fontos szakpolitikai dokumentumot, amelyben megfogalmazta, hogy milyen stratégiát kellene követnie Európának az egészséges táplálkozás elősegítésére, valamint a túlsúlyosságból és az elhízásból fakadó egészségügyi problémák kezelésére. Ide tartozik a tájékoztatás, az élelmiszeriparral folytatott szorosabb együttműködés, illetve az étrenddel és a testmozgással kapcsolatos kutatás előmozdítása is.

 

A cél az, hogy a lakosság egésze egészségesebben táplálkozzon és aktív életet éljen, és hogy 2020-ra megálljt parancsoljunk a fiatalokat érintő aggasztó tendenciának, pl. a testnevelés javításával. A stratégia figyelembe veszi a különféle célcsoportok – pl. a szűkös lehetőségekkel rendelkező, kevésbé tehetős réteg – igényeit.

 

Kapcsolódó linkek

Obesity Prevention through European Network (OPEN) – Európai Hálózat az Elhízás Ellen

Táplálkozás, Testmozgás és Egészség Európai Uniós Platform

Közzétéve: csü., 26/11/2015 - 10:54


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!