Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Borba protiv pretilosti mladih

© shutterstock.com - Ariwasabi
Pretilost je sve češća pojava i može imati katastrofalan utjecaj na zdravlje. Način života jedan je od ključnih uzroka ovog trenda. Kako EU pomaže?

Zabrinjavajući trend

Pretilost mladih od osamdesetih se godina u mnogim europskim zemljama i više no utrostručila. U okviru inicijative SZO-a za nadzor pretilosti djece procijenjeno je da je 2010. otprilike trećina djece u dobi od 6 do 9 godina u EU-u patila od prekomjerne tjelesne težine ili pretilosti, što je porast u odnosu na četvrtinu iz 2008. Pretilost je usko povezana s kasnijim zdravstvenim i psihosocijalnim problemima, među ostalim kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom tipa 2 i rakom.

 

Uzroci su ovog trenda sljedeći:

  • sve veća potrošnja brze hrane i slatkih pića,
  • veći broj obroka izvan kuće (često zbog dužeg radnog vremena roditelja), koji sadržavaju više prerađene hrane, često u velikim porcijama,
  • manje obroka kuhanih kod kuće.

 

Osim toga, mladi, pogotovo djevojčice, postaju manje fizički aktivni u dobi od 11 do 15 godina. Više vremena provedenog na internetu ili ispred televizora sastavnica je sjedilačkog načina života, što samo po sebi povećava podložnost različitim bolestima.

 

Borba protiv pretilosti djece – mjere EU-a

Akcijski plan EU-a za borbu protiv pretilosti djece u razdoblju 2014. – 2020. osmišljen je radi utvrđivanja prioriteta i praćenja napretka. Europska komisija 2007. je donijela ključan politički dokument kojim se utvrđuje strategija za Europu u području prehrane i zdravstvenih problema koji proizlaze iz prekomjerne tjelesne težine i pretilosti. Tom se strategijom među ostalim pružaju informacije, utječe na prehrambenu industriju i promiče istraživanje prehrane i fizičke aktivnosti.

 

Cilj je poticati zdraviju prehranu i aktivniji način života za sve te zaustaviti porast prekomjerne tjelesne težine i pretilosti među mladima do 2020. Jedan je od načina poboljšati tjelesni odgoj. Strategijom se uzimaju u obzir potrebe raznih ciljnih skupina, uključujući ljude slabijeg imovinskog stanja s manje mogućnosti.

 

Ostale poveznice

Sprječavanje pretilosti putem europske mreže (OPEN)

Platforma EU-a za mjere povezane s prehranom, fizičkom aktivnošću i zdravljem

Objavljeno: čet, 26/11/2015 - 10:52


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Potrebna vam je stručna pomoć ili savjet?

Pitajte nas!