Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Noapte bună!

© fotolia.com - evgenyatamanenko
Somnul este esențial pentru sănătate și starea de bine. Dacă ți-e greu să adormi sau te trezești de multe ori obosit, iată câteva sugestii.

Știai că amețeala, durerile de spate, durerile de cap și proasta dispoziție pot fi cauzate de faptul că nu dormi bine? Somnul de bună calitate este foarte important, în special în perioade de stres.

 

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să dormi mai bine.

 

  • Respectă o rutină. Trezește-te la aceeași oră, în fiecare zi, chiar și în week-end. Acest lucru ajută la funcționarea ceasului biologic.
  • Nu folosi alarma repetitivă. Dacă te trezești, ațipești din nou și iar te trezești, calitatea somnului îți este afectată și te vei simți și mai obosit. E de preferat să te trezești imediat.
  • Fă lumină. Lumina soarelui sau lumina artificială te ajută să te trezești.
  • Ia un mic dejun sănătos.
  • Menține-te activ. Exercițiile fizice îmbunătățesc calitatea somnului. Nu le face însă cu câteva ore înainte de a merge la culcare, pentru că vei adormi mai greu.
  • Evită substanțele stimulante. Nu bea cofeină (cafea sau cola) după ora 15.00 pentru că te va ține treaz. Consumul de alcool sau fumatul seara îți afectează, de asemenea, somnul.
  • Închide mobilul. Lumina albastră a telefonului, tabletei, televizorului sau computerului îi transmite corpului tău că este timpul să se trezească. Închide-le pe toate cu câteva ore înainte de culcare.
  • Nu studia în pat. E bine să citești în pat, dar dacă vrei să studiezi, trebuie să stai pe scaun sau într-un fotoliu. Patul trebuie să rămână un loc pentru relaxare.
  • Creează-ți un ritual înainte de culcare. Fă o baie caldă, bea un pahar cu lapte sau o cană cu ceai, pune-ți niște șosete confortabile: fă ceva care te ajută să te relaxezi. Repetă acest ritual în fiecare seară, iar corpul tău va ști că e timpul să meargă la culcare.
  • Calmează-ți mintea. Gândește-te la toate lucrurile care te preocupă înainte de a te băga în pat, ca să nu te țină treaz mai târziu. Respiră lent și adânc, la nivelul abdomenului, și închide ochii...

 

Ți-ar fi de folos și să îți notezi orele de somn într-un jurnal. Vei putea astfel să vezi dacă somnul tău respectă un anumit tipar sau dacă există alte aspecte care ar merita mai multă atenție.    

 

Informații suplimentare:

National sleep foundation (SUA)

Publicat: L, 09/11/2015 - 12:47


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!