Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Ébredj kipihenten

© fotolia.com - evgenyatamanenko
Az alvás elengedhetetlenül fontos az egészség és a jó közérzet megőrzéséhez. Ha sokáig forgolódsz, mielőtt el tudnál aludni, vagy ha az éjszaka folyamán többször felriadsz, és reggel kimerülten ébredsz, feltétlenül olvasd el az alábbi tanácsokat.

Tudtad, hogy az alvászavarok szédülést, gerincbántalmakat, fejfájást és levertséget okozhatnak? A nyugodt alvás rendkívül fontos, különösen a stresszes időszakokban.

 

Íme néhány tipp a pihentetető éjszakai alváshoz:

 

  • Vigyél rendszerességet az életedbe. Minden nap ugyanakkor kelj fel – még hétvégén is. Ez segít abban, hogy megfelelő belső ritmust alakíts ki.
  • Pattanj ki egyből az ágyból. Ne állítsd be a „szundi” funkciót, és ne halogasd a felkelést: ha újra és újra elbóbiskolsz, az megzavarja a természetes alvási ciklust, és csak azt éred el, hogy a végén törődötten kászálódsz ki az ágyból. Jobb, ha egyből felkelsz.
  • Engedd be a fényt. A természetes fény vagy a lámpafény segít abban, hogy felkelj, ahogy abban is, hogy ne feküdj vissza.
  • Reggelizz egészségesen.
  • Sportolj, mozogj. A testmozgás jótékonyan hat az alvásra. Arra viszont figyelj, hogy lefekvés előtt néhány órával már ne sportolj, mert úgy nehezebben tudsz ellazulni és kikapcsolni.
  • Kerüld a serkentőszereket. Ne fogyassz koffeintartalmú italokat (pl. kávét vagy kólát) délután 3 óra után, mert a koffein fokozza az éberséget. Ne igyál alkoholt se, és ne is dohányozz az este folyamán, mert ezáltal romlik az alvás minősége.
  • Kapcsold ki a telefonod. Az okostelefon, táblagép, tévé és számítógép képernyőjének kék fénye azt „üzeni” a szervezetednek, hogy ideje felébredni, ezért lefekvés előtt időben kapcsold ki ezeket a készülékeket.
  • Ne tanulj az ágyban. Nyugodtan olvass elalvás előtt, de ha tanulni akarsz, ülj ki a kanapéra vagy egy székre – az ágy pihenésre való, nem tanulásra.
  • Alakíts ki esti rituálét magadnak. Vegyél forró fürdőt, igyál egy pohár meleg tejet vagy gyógyteát, húzz puha, meleg zoknit a lábadra – csinálj bármit, ami segíthet az ellazulásban. Ha ezt minden este megismételed, a tested tudni fogja, hogy eljött az alvás ideje.
  • Ne emészd magad. Írd ki magadból a gondokat és a rossz gondolatokat, mielőtt lefeküdnél, ha nem akarsz álmatlanul forgolódni az ágyban. Végezz hasi légzőgyakorlatokat: lélegezz be lassan és mélyen – fújd ki a levegőt – megint be, majd ki – és már itt is az álomtündérke...

 

Az is segíthet, ha alvásnaplót vezetsz, így könnyebben rájöhetsz, milyen tényezők és problémák befolyásolják visszatérő jelleggel az alvási szokásaidat.  

 

További információk:

Nemzeti Alváskutató Alapítvány

Közzétéve: h., 09/11/2015 - 12:42


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Szakértői segítségre vagy tanácsra van szükséged?

Fordulj hozzánk!