Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Συμβουλές για καλό ύπνο

© fotolia.com - evgenyatamanenko
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε συνήθως κουρασμένοι, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές.

Γνωρίζετε ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, πόνους στη μέση, πονοκεφάλους και κακή διάθεση; Ο καλός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως όταν περνάτε στρεσογόνες περιόδους.

 

Παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα:

 

  • Ακολουθήστε πιστά μια ρουτίνα. Σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και το σαββατοκύριακο. Αυτό βοηθά να μην απορρυθμίζεται το εσωτερικό σας ρολόι.
  • Μην πατάτε το κουμπί «snooze» στο ξυπνητήρι. Το να ξυπνάτε και να ξανακοιμάστε διαταράσσει τους φυσικούς σας ρυθμούς και σας κάνει να αισθάνεστε ακόμη πιο κουρασμένοι. Είναι καλύτερα να σηκωθείτε αμέσως.
  • Φωτίστε τη μέρα σας. Το φως του ήλιου ή το λαμπρό τεχνητό φως μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε.
  • Φάτε υγιεινό πρωινό.
  • Ασκηθείτε. Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, αποφύγετε τη σωματική άσκηση προτού πάτε για ύπνο γιατί μπορεί να δυσκολευθείτε να αποκοιμηθείτε.
  • Αποφύγετε τα διεγερτικά. Μην πίνετε καφεϊνούχα ποτά (π.χ. καφέ ή κόλα) μετά τις 3 μ.μ. γιατί θα σας κρατήσουν ξύπνιους. Το αλκοόλ και το κάπνισμα τις βραδινές ώρες μπορεί επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας.
  • Κλείστε το κινητό σας. Το μπλε φως που εκπέμπει το smartphone, η ταμπλέτα, η τηλεόραση ή το κομπιούτερ σας δίνει στο σώμα σας το σήμα ότι είναι ώρα να ξυπνήσετε, γι' αυτό σβήστε τις συσκευές αυτές λίγες ώρες πριν τον ύπνο.
  • Μην μελετάτε στο κρεβάτι. Είναι καλό να διαβάζετε στο κρεβάτι, αλλά αν πρέπει να μελετήσετε πρέπει να καθίσετε στον καναπέ ή την καρέκλα. Το κρεβάτι σας πρέπει να είναι ένας τόπος χαλάρωσης.
  • Δημιουργήστε μια ιεροτελεστία πριν τον ύπνο. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή αφέψημα, ή βάλτε ένα ζευγάρι άνετες κάλτσες – ο,τιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώσετε. Ακολουθήστε αυτή την ιεροτελεστία κάθε βράδυ και σύντομα θα αποτελέσει ένα σήμα για το σώμα σας ότι ήρθε η ώρα του ύπνου.
  • Ησυχάστε το μυαλό σας: Γράψτε όλες τις ανησυχίες σας πριν από την ώρα του ύπνου, ώστε να μην ξαγρυπνάτε έχοντάς τες στη σκέψη σας. Αναπνεύστε αργά και βαθιά, και αποκοιμηθείτε...

 

Μπορείτε ακόμη να καταγράφετε καθημερινά τις συνήθειες ύπνου σας στο Ημερολόγιο Ύπνου ώστε να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα.  

 

Μάθετε περισσότερα:

National sleep foundation

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 09/11/2015 - 12:33


Tweet Button: 


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!