Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Hiv:n ja aidsin torjunta

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Euroopassa on arviolta 2,3 miljoonaa hiv-positiivista ihmistä (tieto vuoden 2011 lopusta). Miten sinä voit auttaa estämään viruksen leviämistä?

Hiv (Human immunodeficiency virus) hyökkää kehon immuunipuolustusjärjestelmää vastaan ja heikentää sen kykyä torjua erilaisia sairauksia aiheuttavia viruksia, bakteereja ja sieniä. Jos tartuntaa ei havaita ja aleta hoitaa, immuunijärjestelmä heikkenee asteittain ja hiv-viruksen kantajalle kehittyy aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome) – krooninen, hengenvaarallinen sairaus. Hiv voi tarttua sukupuoliteitse, veren välityksellä tai äidiltä lapselle.

 

Maailman aids-päivä

Maailman aids-päivä järjestetään joka vuosi 1. joulukuuta. Maailmanlaajuisen teemapäivän tarkoituksena on lisätä hiv:n ja aidsin tuntemusta ja osoittaa kansainvälistä solidaarisuutta taudista kärsiville. Se tarjoaa mahdollisuuden levittää tietoa hiv:n ja aidsin ehkäisystä ja hoidosta sekä tukea hoidon kehittämistä.  Vuosina 2011–2015 maailman aids-päivän teemana on ”Tavoitteena nolla”. Kampanjalla tavoitellaan nollatasoa uusissa hiv-tartunnoissa, hiv-positiivisten syrjinnässä ja aids-kuolemissa.

Maailman aids-päivän kampanjaa voi tukea vuoden jokaisena päivänä. Hanki tietoa hiv:stä ja pidä huolta itsestäsi ja muista. Teemapäivän worldaidsday.org-sivustolta löydät paljon ideoita.

 

Rahoitusta nuorten hankkeille

MTV-musiikkikanavan Staying Alive -säätiö tukee nuorten omissa paikallisyhteisöissään toteuttamia innovatiivisia hankkeita, joilla torjutaan hiv:tä.

Uusi hakukierros avustuksille on odotetavissa vuoden 2014 puolessavälissä.

 

Kursseja

Kansainvälinen GYCA-verkosto (Global Youth Coalition on HIV/AIDS) tarjoaa jäsenilleen ilmaisia kuukauden mittaisia verkko-opiskelukursseja, joiden aiheina ovat projektinhallinta, poliittinen vaikuttaminen, rahoitushakemusten kirjoittaminen, varainkeruu ja kansainvälisen aids-konferenssin valmistelu.

Kursseja järjestetään yleensä yksi kuukaudessa. Kurssin 20–25 osallistujan valinnassa otetaan huomioon hakijoiden hiv:hen/aidsiin liittyvä kokemus, valmiudet levittää tietoa vertaisryhmille, maantieteellinen sijainti ja sukupuoli. Etusijalle asetetaan hiv-positiiviset ja/tai marginaaliryhmiin kuuluvat nuoret. Jos kurssi kiinnostaa, tutustu kurssiaikatauluihin verkoston sivustolla.