Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Acţiuni împotriva HIV

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Se estimează că, la sfârşitul anului 2011, aproximativ 2,3 milioane de persoane din Europa erau purtătoare ale virusului HIV. Ce aţi putea face pentru a contribui la combaterea acestui virus?

HIV (virusul imunodeficienţei umane) atacă sistemul imunitar, afectând  capacitatea organismului de a lupta cu virusurile, bacteriile şi ciupercile care provoacă boli. Dacă infecţia nu este depistată şi tratată, sistemul imunitar se deteriorează treptat şi se instalează SIDA (sindromul imunodeficienţei dobândite)  – o boală cronică şi potenţial mortală. Virusul HIV se transmite prin contact sexual, prin sânge sau de la mamă la făt.

 

Ziua internaţională împotriva SIDA

În fiecare an, la data de 1 decembrie, Ziua internaţională împotriva SIDA reuneşte oameni din lumea întreagă pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la HIV/SIDA şi pentru a face dovada solidarităţii internaţionale în faţa acestei pandemii. Evenimentul reprezintă o bună ocazie de a creşte gradul de informare şi de a încuraja măsurile de prevenire a HIV/SIDA şi de tratare şi îngrijire a persoanelor afectate. În perioada 2011-2015, Zilele internaţionale pentru combaterea SIDA vor avea ca temă „Să ajungem la zero. Zero noi infectări cu HIV. Zero discriminare. Zero decese provocate de SIDA”.

Cu toţi putem sprijini acest demers, acţionând împotriva HIV. Aceasta înseamnă că trebuie să ne informăm cât mai bine şi să ne folosim cunoştinţele pentru a-i proteja şi pe alţii. Pe site-ul worldaidsday.org puteţi găsi mai multe sugestii.

 

Finanţare pentru proiectul dumneavoastră

Fundaţia Staying Alive a MTV sprijină proiectele iniţiate de tineri care doresc să combată HIV în comunităţile lor în moduri cât mai inovatoare.

O nouă cerere de propuneri este programată pentru jumătatea anului 2014.

 

Informați-vă

Global Youth Coalition on HIV/AIDS (GYCA) le oferă membrilor cursuri lunare gratuite în domenii precum managementul proiectelor, promovarea politică, redactarea propunerilor de subvenţionare, finanţarea şi pregătirea conferinţei internaţionale privind SIDA.

De regulă, cursurile se organizează o dată pe lună. Cei 20-25 de participanţi sunt selectaţi pe baza următoarelor criterii: experienţa în materie de HIV/SIDA, dorinţa de a le transfera tinerilor din propria comunitate competenţele dobândite, sex şi provenienţă goegrafică. Tinerii care sunt afectaţi de HIV sau fac parte din grupuri marginalizate au prioritate pe durata procesului de selecţie. Dacă vă interesează unul dintre aceste cursuri, verificaţi datele-limită pentru înscriere.