Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Στη μάχη κατά του HIV/AIDS

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Εκτιμάται ότι στο τέλος του 2011 περίπου 2,3 εκατομμύρια άτομα ζούσαν με Aids στην Ευρώπη. Πώς μπορείτε να συμβάλετε στην καταπολέμηση του ιού;

Ο ιός ανοσολογικής ανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV) προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν ασθένειες.  Εάν η λοίμωξη δεν διαγνωστεί και δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά εξασθενεί και αναπτύσσεται το  AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας), μια χρόνια πάθηση που απειλεί τη ζωή του ανθρώπου. Ο ιός HIV μπορεί να διαδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, τη μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο παιδί.

 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Την 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS φέρνει σε επαφή άτομα απ΄όλο τον κόσμο με στόχο να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS και η παγκόσμια αλληλεγγύη απέναντι στην πανδημία.  Αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και ενθάρρυνσης της δραστηριοποίησης στους τομείς της πρόληψης και θεραπείας του HIV/AIDS και της φροντίδας των ασθενών.  Το διάστημα 2011-2015, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα έχει σαν θέμα «Πλήρης εκμηδένιση: μηδενικές νέες μολύνσεις από τον ιό HIV, μηδενικές διακρίσεις, μηδενικοί θάνατοι εξαιτίας του AIDS».

Μπορείτε όμως να στηρίξετε τους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS όλο τον χρόνο, αναλαμβάνοντας δράση κατά του ιού HIV. Αυτό σημαίνει ενημέρωση για τον HIV και χρησιμοποίηση των γνώσεων για να προστατεύσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και άλλους. Στη διεύθυνση worldaidsday.org μπορείτε να βρείτε αμέτρητες ιδέες για το πώς μπορείτε να ενεργείτε έχοντας επίγνωση του κινδύνου.

 

Χρηματοδότηση του σχεδίου σας

Το ίδρυμα Staying Alive του MTV στηρίζει σχέδια νέων που αγωνίζονται για να καταπολεμήσουν τον ιό HIV στις τοπικές τους κοινότητες με τον πλέον καινοτόμο τρόπο .

Μια νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αναμένεται στα μέσα του 2014.

 

Ενημερωθείτε

Η Παγκόσμια Σύμπραξη Νεολαίας για το AIDS (GYCA) προσφέρει στα μέλη της δωρεάν μηνιαία μαθήματα με αντικείμενο τη διαχείριση σχεδίων, την πολιτική υποστήριξη, την υποβολή προτάσεων επιχορήγησης και τη συγκέντρωση πόρων, καθώς και την προετοιμασία του Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS.

Πραγματοποιείται συνήθως ένα μάθημα το μήνα, στο οποίο συμμετέχουν 20-25 άτομα που επιλέγονται με βάση την εμπειρία τους σε θέματα HIV/AIDS, τη δέσμευσή τους να μεταφέρουν τις δεξιότητες που αποκτούν σε άλλα άτομα σε τοπικό επίπεδο, τη γεωγραφική τους προέλευση και το φύλο τους. Προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής έχουν οι νέοι που πάσχουν από HIV/AIDS, και/ ή ανήκουν σε μια περιθωριοποιημένη ομάδα.  Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε ένα από αυτά τα μαθήματα, ενημερωθείτε για τις προθεσμίες εγγραφής στο ηλεκτρονικό πρόγραμμα μαθημάτων.

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 29/04/2013 - 17:07


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!