Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

In actie tegen hiv

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Eind 2011 waren er ongeveer 2,3 miljoen Europeanen met hiv. Wat kun je zelf doen om het virus te bestrijden?

Hiv valt je immuunstelsel aan waardoor je lichaam geen verweer meer heeft tegen virussen, bacteriën en schimmels, en je ziek wordt. Als de infectie niet op tijd ontdekt wordt, wordt je steeds zwakker en krijg je aids, een chronische, dodelijke ziekte. Hiv wordt verspreid via seksueel contact, via bloedcontact of van moeder op kind.

 

Wereldaidsdag

Elk jaar op 1 december, Wereldaidsdag, zijn er overal ter wereld voorlichtingscampagnes rond hiv/aids en tonen mensen hun solidariteit met de slachtoffers. Dit is een kans om voorlichting te geven over hoe je een besmetting met hiv/aids kunt voorkomen en wat de behandelingsmogelijkheden zijn. Van 2011 tot 2015 is het thema van Wereldaidsdag "Getting to zero: nul nieuwe hiv-besmettingen, nul discriminatie, nul aidsgerelateerde sterfgevallen".

Maar je kunt je het hele jaar door inzetten tegen hiv/aids. Informeer jezelf over het virus en gebruik die kennis om jezelf en anderen te beschermen. Op worldaidsday.org vind je tal van ideeën.

 

Financiering voor je eigen project

De Staying Alive-stitching van MTV steunt projecten van jongeren om hiv in hun omgeving op innovatieve manieren te bestrijden.

Naar verwachting kun je vanaf midden 2014 weer nieuwe projectvoorstellen insturen.

 

Informeer jezelf

De Global Youth Coalition on HIV/AIDS (GYCA) biedt zijn leden gratis e-cursussen van een maand over projectmanagement, beleidsvorming, het schrijven van projectvoorstellen, fundraising en voorbereiding op de internationale aidsconferentie.

Meestal is er een cursus per maand met 20-25 deelnemers die geselecteerd worden aan de hand van hun ervaring met hiv/aids, hun inzet voor het overdragen van kennis binnen hun gemeenschap, hun woonplaats en geslacht. Jongeren met hiv en/of uit minder bevoorrechte milieus krijgen voorrang bij de selectie. Als je geïnteresseerd bent in een van de cursussen, ga dan na voor welke datum je je moet aanmelden.