Európai Ifjúsági Portál
Információk és lehetőségek az Európában élő fiatalok számára.

Küzdelem a HIV ellen

A picture
© fotolia.com - Alexander Raths
Becslések szerint 2011 égén a HIV-fertőzött személyek száma Európában kb. 2,3 millió volt. Hogyan vehetnél te is részt a vírus visszaszorítását megcélzó küzdelemben?

A humán immundeficiencia vírus (HIV) az immunrendszert támadja meg és ezáltal megakadályozza, hogy a test felvegye a küzdelmet a betegséget okozó vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal. Ha a fertőzést nem fedezik fel és nem kezelik, az immunrendszer fokozatosan legyengül és szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) alakul ki. Ez a krónikus betegség életveszélyes. A HIV vírus szexuális úton, vérrel vagy anyáról gyerekre terjed.

 

Az AIDS világnapja

Az AIDS világnapja december 1-je, amikor is a világ számos pontján hívják föl a nagyközönség figyelmét a HIV-re és az AIDS-re. Ez a nap a nemzetközi szolidaritás kifejezése is azok iránt, akik megbetegedtek a járványban. Lehetőséget teremt arra, hogy a közfigyelem a HIV/AIDS felé forduljon és ösztönzi az előrehaladást a megelőzés, a kezelés és az ápolás terén. 2011–2015 között az AIDS-világnapok fő üzenetei a következők: „Ne forduljon elő új HIV-fertőzés, legyen vége a megkülönböztetésnek, senki ne haljon meg AIDS-ben”.

Nem csak az AIDS világnapján léphetsz fel a HIV ellen. Az elsajátított ismereteid az év minden napján segítségedre lehetnek abban, hogy védd saját magadat és társaidat. A worldaidsday.org honlapon számos ötletet találsz arra vonatkozóan, hogyan válhatsz a HIV/AIDS elleni küzdelem nagykövetévé.

 

A projekted finanszírozása

Az MTV Staying Alive Foundation nevű alapítványa olyan, fiatalok által indított projekteket támogat, amelyek a leginnovatívabb módon kívánják visszaszorítani a HIV-fertőzést környezetükben.

Az új pályázati felhívást várhatóan 2013 közepén írják ki.

 

Tájékozódj!

A Global Youth Coalition on HIV/AIDS (GYCA) nevű ifjúsági koalíció ingyenes online képzéseket biztosít tagjainak a projektmenedzsment, a politikai szerepvállalás, a pályázatírás/forrásszerzés, valamint a nemzetközi AIDS-konferenciára való felkészülés témájában.

Havonta általában egy-egy képzésre kerül sor. A résztvevőket (20–25 személyt) a HIV/AIDS kapcsán szerzett tapasztalataik, az ismeretek átadásának képessége, a földrajzi elhelyezkedés és a nemük alapján választják ki. A HIV-fertőzött és/vagy a társadalom perifériájára szorult fiatalok előnyben részesülnek a kiválasztás során. Ha részt szeretnél venni valamelyik képzésen, nézd meg a honlapon, hogy a kívánt időben melyik online képzést indítják.