Den europeiske ungdomsportalen
Informasjon og muligheter for unge i aldersgruppen 13 til 30.

Spis sunnere, føl deg bedre

A picture
© shutterstock.com - monticello
Et sunt kosthold betyr ikke at du skal slanke deg. Det betyr gode matvaner som bidrar til en sunn livsstil. Er du klar for noen tips?

Her er organisasjonen EFICs (European Food Information Council) 10 tips for et sunt kosthold:

  1. Spis variert.
  2. Baser kostholdet på mange typer matvarer med mange karbohydrater.
  3. Spis mye frukt og grønnsaker.
  4. Ha en sunn kroppsvekt, og føl deg bedre.
  5. Spis moderate porsjoner – reduser mengden, ikke fjern matvarer.
  6. Spis regelmessig.
  7. Drikk rikelig.
  8. Kom deg opp av stolen og beveg deg.
  9. Start nå! ... og innfør endringene gradvis.
  10. Husk at det handler om å være i balanse.

Hos Youth and Environment Europe (YEE), en plattform for europeiske ungdomsorganisasjoner som er opptatt av miljøet eller er aktive i miljøvernarbeid, finner du eksempler på hvordan du kan spise sunnere og samtidig ha en positiv innvirkning på miljøet.

 

Spill og lær

Hva bør jeg spise? Hva er trening? Hva bør jeg vite for å holde meg sunn og sterk? Du finner svarene på disse spørsmålene hos Playnormous. Det gjelder både barn, foreldre, lærere og kostholdseksperter. Det har aldri smakt bedre å ha det gøy!

Du vet at melk er sunt, men hvor mye vet du egentlig om dette produktet? Finn svaret ved å ta Melkeenergi-quizen hos EUs skolemelkordning! Det handler ikke bare melk, men også yoghurt, ost, kjernemelk og andre melkeprodukter som er viktige for god ernæring og et balansert kosthold.

 

Bakgrunnsinformasjon

I en studie utført av HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents), har det kommet frem at unge mennesker forstår at det er viktig å spise sunt, og de vet at kostholdet deres ikke er så bra som det burde være, men de har problemer med å gjennomføre dette i praksis.