Europeiska Ungdomsportalen
Information och möjligheter för unga i hela Europa.

Ät bättre och må bättre

A picture
© shutterstock.com - monticello
Du kan äta nyttigt utan att banta. Det handlar om att skaffa sig goda vanor som bidrar till en sund livsstil. Vill du ha lite tips?

Europeiskt centrum för livsmedelsinformation ger följande 10 tips för att äta nyttigt:

  1. Ät en allsidig och varierad kost
  2. Ät mycket kolhydratrik mat
  3. Njut av frukt och grönt i mängder
  4. Försök att hålla en sund vikt och hålla dig i form
  5. Ät lagom stora portioner – ät av allt, men lite mindre
  6. Ät regelbundet
  7. Drick mycket
  8. Rör på dig
  9. Börja nu – och förändra steg för steg
  10. Kom ihåg, det handlar om jämvikt

Youth and Environment Europe – en plattform för europeiska ungdomsorganisationer inom natur och miljöskydd – ger exempel på hur du kan äta nyttigare och samtidigt göra en insats för miljön.

 

Spela och lär

Vad ska jag äta? Hur ska jag träna? Vad bör jag veta för att hålla mig frisk och stark? Svaren hittar du på Playnormous. Det spelar ingen roll om du är barn, förälder, lärare eller hälsoexpert. Det är alltid kul att lära sig om hälsa!

Du vet säkert att mjölk är nyttigt. Men hur mycket kan du om mjölk egentligen? Testa dig själv i frågesporten Mjölkenergi som har tagits fram av EU:s skolmjölkprogram! Det handlar inte bara om mjölk, utan också om fil, yoghurt, ost och andra nyttiga mjölkprodukter som ingår i en allsidig kost.

 

Studie om ungdomars livsstil

Enligt Helenastudien, där man undersökte tonåringars livsstil, förstår ungdomar vikten av att äta nyttigt och vet att de inte alltid äter som de borde. Men de har svårt att omsätta kunskapen i praktiken.