Evropski mladinski portal
Informacije in možnosti za mlade v Evropi.

Zdravo prehranjevanje za dobro počutje

A picture
© shutterstock.com - monticello
Zdravo prehranjevanje ne pomeni, da je človek na dieti, pač pa dobre navade, ki sestavljajo zdrav način življenja. Želiš nekaj nasvetov?

Evropski svet za informacije o hrani ponuja 10 vodil za zdravo prehranjevanje:

  1. uživaj raznovrstno hrano
  2. jej veliko živil, ki so bogata z ogljikovimi hidrati
  3. jej veliko sadja in zelenjave
  4. pazi na zdravo telesno težo – tudi počutje bo tako boljše
  5. uživaj zmerne obroke – ne ukini obrokov, samo zmanjšaj jih
  6. jej redno
  7. pij veliko tekočine
  8. skrbi za redno gibanje
  9. začni takoj – in spreminjaj postopno
  10. ne pozabi: za uravnoteženo prehrano gre!

Na spletišču Mladi in okolje Evrope – forum evropskih mladinskih organizacij, ki preučujejo naravo in se ukvarjajo z varstvom okolja, boš našel navodila, kako poskrbeti za zdravo prehrano in hkrati varovati naravno okolje.

 

Igraje do znanja

Kaj naj jem? Kako naj telovadim? Kako naj poskrbim za svoje zdravje in kondicijo? Z odgovori na vsa ta vprašanja postreže spletišče iger Playnormous. Namenjeno je otrokom, staršem, učiteljem, zdravstvenim strokovnjakom –  res zdrava zabava!

Tudi mleko je zdravo, pravijo, ampak koliko v resnici veš o njem? Preskusi se s kvizom V mleku je m iz programa Evropske unije Mleko za šolske otroke. Kviz ni samo o mleku, ampak tudi o jogurtu, siru, maslu in drugih mlečnih izdelkih, ki sestavljajo zdravo in uravnoteženo prehrano.

 

Osnovne informacije

Študija projekta o zdravem načinu življenja HELENA je pokazala, da se mladi zavedajo pomena zdrave prehrane in da vedo, da bi morali bolj skrbeti za zdravo prehrano, da pa to težko uresničijo v praksi.