Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Syö paremmin, voi paremmin

A picture
© shutterstock.com - monticello
Terveellinen syöminen ei tarkoita samaa kuin dieetillä oleminen. Siinä on kyse hyvistä tottumuksista, jotka edistävät terveellistä elämäntapaa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä terveellisempään ravitsemukseen.

Eurooppalainen elintarvikealan tiedotusjärjestö EUFIC antaa 10 vinkkiä terveellisistä ruokailutottumuksista:

  1. Syö monenlaisia ruokia
  2. Ota ruokavalion perustaksi hyvät hiilihydraatit
  3. Syö paljon hedelmiä ja vihanneksia
  4. Pidä paino hallinnassa ja voi hyvin
  5. Pidä annoskoot kohtuullisina – vähennä määriä sen sijaan, että jättäisit joitakin ruokia kokonaan pois
  6. Syö säännöllisesti
  7. Juo paljon nesteitä
  8. Liiku
  9. Aloita jo tänään – tee asteittaisia muutoksia elämäntapaasi
  10. Muista, että kyse on tasapainosta.

Luonto- ja ympäristöaiheisten eurooppalaisten nuorisojärjestöjen foorumi Youth and Environment Europe (YEE) antaa esimerkkejä siitä, miten voit syödä terveellisesti ja samalla vaikuttaa myönteisesti elinympäristöösi.

 

Tietoa hauskassa muodossa

Mitä minun pitäisi syödä? Paljonko pitäisi liikkua? Miten pysyn terveenä ja vahvana? Vastaukset näihin kysymyksiin löytyvät Playnormous-sivustolta. Tarjolla on tietoa niin lapsille, vanhemmille, opettajille kuin terveysalan ammattilaisillekin. Herkullisen hauskaa!

Tiedät varmaankin, että maito on terveellistä, mutta mitä muuta tiedät siitä? Tee Voimaa maidosta! -testi, joka on osa EU:n koulumaitojärjestelmän kampanjaa. Kyse ei ole vain maidosta, vaan myös jogurtista, juustosta, piimästä ja muista maitotuotteista, jotka ovat tärkeitä hyvän ravitsemuksen ja tasapainoisen ruokavalion kannalta.

 

Taustaa

HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents) -hankkeessa tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret ymmärtävät terveellisen ravinnon merkityksen, mutta eivät aina syö niin terveellisesti kuin pitäisi. Oppeja on joskus vaikea toteuttaa käytännössä.