Европейски младежки портал
Информация и възможности за млади хора в Европа

Хранете се по-добре и се чувствайте по-добре

A picture
© shutterstock.com - monticello
Здравословното хранене не е спазване на диети; то представлява набор от добри навици, допринасящи за здравословен начин на живот. Готови ли сте за няколко съвета?

Европейският съвет за информация за храните предлага 10 съвета за здравословно хранене:

  1. Яжте разнообразни храни
  2. Включете в менюто си много храни, богати на въглехидрати
  3. Яжте много плодове и зеленчуци
  4. Поддържайте здравословно тегло и се чувствайте добре
  5. Яжте умерено големи порции – намалявайте, не премахвайте храненията
  6. Хранете се редовно
  7. Пийте много течности
  8. Движете се
  9. Започнете сега и направете промените постепенно
  10. Помнете – всичко е въпрос на баланс

Младеж и околна среда - Европа (YEE) – платформата на Европейската младежка организация, която изучава природата или развива дейност в областта на опазването на околната среда – дава примери за това как можете едновременно да се храните по-здравословно и да влияете положително на природата около вас.

 

Игра и учене

Какво да ям? Какво е физическо упражнение? Какво трябва да знам, за да бъда здрав и силен? Можете да намерите отговорите на тези въпроси в Playnormous. Няма значение дали сте дете, родител, учител или изследовател в областта на здравето. Забавлението никога не е било толкова вкусно!

Знаете, че млякото е полезно за вас, но колко точно знаете за него? Открийте отговора на този въпрос, като участвате във викторината Силата на млякото към програмата „Училищно мляко“ на Европейския съюз! Не става дума само за прясно мляко, а също и за кисело мляко, сирене, мътеница и други млечни продукти, които са важни за доброто хранене и балансирания хранителен режим.

 

Контекст

Проучване, извършено от HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents), показа, че младите хора разбират значението на здравословното хранене и осъзнават, че не винаги се хранят както трябва, но им е трудно да приложат знанията си за храненето на практика.

Публикувана на: пон, 29/04/2013 - 16:38


Tweet Button: 

Връзки по темата


Info for young people in the western balkans

Нуждаете се от експертна помощ или съвет?

Задайте въпрос!