Euroopan nuorisoportaali
Tietoa nuorille eurooppalaisille

Ajattele ennen kuin juot

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Tiesitkö, että Euroopassa juodaan eniten alkoholia asukasta kohden koko maailmassa? Tutustu tosiasioihin, niin näet, miksi kannattaa vähentää juomista – tai jättää se ensimmäinenkin pullo korkkaamatta.

Alkoholi on Euroopassa toiseksi suurin terveysongelmien aiheuttaja, ja suhteettoman suuri osuus tästä riskistä kohdistuu nuoriin. Euroopassa kuolee vuosittain yli 55 000 nuorta (15–29-vuotiaiden ikäryhmä) alkoholista johtuviin syihin.

 

Tunne rajasi

Kaksi kolmasosaa EU-maista on määrännyt oluen ja viinin ostamisen alaikärajaksi 18 vuotta. Viidesosassa maista ikäraja on 16. Kolmessa EU-maassa ei ole minkäänlaista ikärajaa alkoholin myynnille. Vain noin joka neljäs EU-kansalainen tietää, mikä on rattijuopumuksen promilleraja hänen omassa asuinmaassaan. Jokaisessa maassa on kuitenkin jonkinlaisia rajoituksia alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisen suhteen. Myös polkupyörällä juopuneena ajaminen on yleensä rangaistava teko.

 

Talk about alcohol -sivusto tarjoaa runsaasti tietoa alkoholista ja monenlaista kiinnostavaa tehtävää. Se kertoo siitä, mitä alkoholi on, miten se vaikuttaa nuoriin ja mitä laki sanoo alkoholista ja sen juomisesta.  Sen avulla voit tehdä omat ratkaisusi alkoholin suhteen. Lisää tietoa saat oman maasi terveysministeriöstä, kansanterveyslaitoksesta tai vaikkapa oman kaupunkisi nuorisotietokeskuksesta.

 

Tule mukaan toimintaan

Alkoholipoliittinen nuorisoverkosto APYN on avoinna kaikille nuorisojärjestöille, jotka haluavat tulla mukaan torjumaan haitallista alkoholinkäyttöä. Edellytyksenä on, että järjestö ei saa toimintaansa taloudellista tukea juomateollisuudelta.

Verkoston tarkoituksena on saada nuoret eri puolilla Eurooppaa aktiivisesti levittämään tietoa alkoholiin liittyvistä aiheista ja ajamaan parannuksia alkoholipolitiikkaan niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. APY tarjoaa myös koulutusta, materiaalia ja ohjausta järjestöille alkoholiin liittyvien hankkeiden toteuttamisen tueksi.

 

Active on eurooppalainen nuorisojärjestö, jonka jäseninä on yli 500 pienempää järjestöä tai ryhmää –yhteensä noin 25 000 nuorta, jotka ovat valinneet raittiuden. He edistävät alkoholitonta elämäntapaa ja kyseenalaistavat alkoholin aseman kulttuurimme luontaisena osana. Active järjestää seminaareja, kursseja, nuorisotapaamisia ja muuta toimintaa sekä vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon alkoholittoman ja huumeettoman elinympäristön puolesta.

Jos haluat käynnistää oman kampanjasi, kansainvälinen Foundation for a Drug-free World -säätiö tarjoaa maksutonta aineistoa ja tietopaketteja, kuten ”The truth about alcohol” -esitteen.

EU:n Youth in Action -nuorisotoimintaohjelmalla tuetaan nuorisovaihtoa ja erilaisia nuorten hankkeita, myös terveisiin elämäntapoihin liittyviä.