Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Gândiţi-vă de două ori înainte de a vă apuca de băut

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Ştiaţi că Europa este regiunea cu cel mai ridicat consum de alcool pe cap de locuitor din lume? Informaţi-vă şi spuneţi-le şi prietenilor de ce e bine să bea mai puţin sau să nu bea deloc.

La nivel european, alcoolul este al doilea risc major pentru sănătate, iar tinerii reprezintă categoria cea mai afectată. În fiecare an, peste 55 000 de persoane între 15 şi 29 de ani îşi pierd viaţa din cauze care au legătură cu consumul de alcool.

 

Limite şi restricţii

În două treimi din ţările UE este interzisă vânzarea de bere şi vin persoanelor sub 18 ani. O cincime din statele membre au fixat această limită la 16 ani. La polul opus, există trei ţări în care vânzarea de alcool nu este supusă niciunei restricţii. Deşi toate ţările din UE au introdus, într-o formă sau alta, limite privind şofatul sub influenţa alcoolului, doar puţin mai mult de un sfert din cetăţenii europeni cunosc nivelul maxim de alcoolemie prevăzut de legislaţia propriei ţări. Mulţi nu ştiu că ar putea fi sancţionaţi şi dacă merg pe bicicletă după ce au băut alcool!

 

TALK ABOUT ALCOHOL este un site cu un conţinut bogat în informaţii interesante. Vă spune ce este alcoolul, cum îi afectează pe tineri şi care sunt prevederile legislative de care trebuie să ţineţi cont. Altfel spus, vă ajută să luaţi propriile decizii cu privire la consumul de alcool. Informaţii utile vă pot oferi şi ministerul naţional al sănătăţii publice, agenţia de sănătate publică sau centrul de informare pentru tineret din regiunea în care locuiţi.

 

Implicaţi-vă, ajutându-i pe alţii

Alcohol Policy Youth Network (APYN) este o reţea accesibilă tuturor organizaţiilor şi cluburilor pentru tineret care nu sunt sponsorizate de industria băuturilor alcoolice şi care doresc să contribuie la reducerea consecinţelor dăunătoare ale consumului de alcool.

Misiunea reţelei este să-i sensibilizeze pe tinerii din Europa cu privire la aspecte care ţin de consumul de alcool şi să-i convingă să devină susţinători ai unor politici mai adecvate la nivel local, naţional şi internaţional. APYN oferă cursuri de formare, resurse şi orientări privind modalităţile de implementare a proiectelor care vizează reducerea consumului de alcool.

 

Active - sobriety, friendship and peace este o organizaţie europeană pentru tineret care reuneşte peste 500 de asociaţii ale tinerilor şi circa 25 000 de persoane care au decis să spună „nu” alcoolului. Organizaţia le oferă o alternativă celor care nu acceptă ca alcoolul să devină  parte integrantă a culturii lor. Active organizează seminarii, cursuri de formare, reuniuni şi activităţi sociale pentru tineri şi se implică la nivel politic pentru a promova un mediu fără alcool şi droguri.

Dacă doriţi să realizaţi propria campanie, Foundation for a Drug-free World (Fundaţia pentru o lume fără droguri) vă pune la dispoziţie materiale informative gratuite, cum ar fi broşura intitulată „The truth about alcohol” („Adevărul despre alcool”).

Programul „Tineret în acţiune” al UE sprijină schimburile de tineri şi iniţiativele acestora, punând totodată accent pe promovarea unor comportamente sănătoase.