Den Europæiske Ungdomsportal
Information og muligheder for unge i hele Europa.

Tænk, før du drikker

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Vidste du, at Europa har verdens højeste forbrug af alkohol per person. Læs mere, og find ud af, hvorfor du og dine venner måske burde drikke mindre eller helt lade være.

Alkohol er den andenstørste risikofaktor for sundhedsproblemer i Europa, og unge bærer en uforholdsmæssig stor del af byrden. Hvert år dør over 55 000 personer mellem 15 og 29 år i Europa af alkoholrelaterede årsager.

 

Kend din grænse

I to tredjedele af de europæiske lande skal man være fyldt 18 år for at købe øl og vin, og i en femtedel af landene er grænsen 16 år. I tre lande er der slet ingen aldersgrænse for køb af alkohol. Kun lidt over en fjerdedel af EU’s borgere ved, hvor meget alkohol, man må have i blodet, når man kører bil i deres eget land – selvom alle landene har en eller anden form for begrænsning med hensyn til alkohol og bilkørsel. Du kan endda blive straffet, hvis du kører fuld på cykel.

På websitet TALK ABOUT ALCOHOL finder du masse af information og interessante oplysninger. Her finder du fakta om, hvad alkohol er, hvordan det påvirker dig, og hvilke love du bør kende. Det kan hjælpe dig med at træffe dit eget valg med hensyn til alkohol. Du kan også få nærmere information fra dit lands sundhedsministerium, offentlige sundhedsmyndigheder eller det nærmeste informationscenter for unge.

 

Involver dig og hjælp andre med at træffe de rette valg

Ungdomsnetværket for alkoholpolitikker APYN er åbent for alle ungdomsorganisationer og -klubber, der gerne vil arbejde på at mindske de skadelige konsekvenser af alkoholforbrug, og som ikke er sponsoreret af alkoholindustrien.

Målet med netværket er at samle unge fra hele Europa, der ønsker at skabe opmærksomhed om alkoholrelaterede emner og blive fortalere for bedre alkoholpolitiker på lokalt, nationalt og internationalt plan. APYN tilbyder også undervisning, ressourcer og vejledning til, hvordan du kan gennemføre dit projekt om alkoholrelaterede spørgsmål.

Active -  sobriety, friendship and peace (ædruelighed, venskab og fred) er en ungdomsorganisation, der repræsenterer over 500 unge grupper og 25 000 unge mennesker, der har valgt at leve et liv uden alkohol. Organisationen er fortaler for en livsstil uden alkohol og er et alternativ for de unge, der ikke accepterer alkohol som en naturlig del af vores kultur. Active afholder seminarer, kurser, ungdomsmøder og sociale aktiviteter og er politisk engageret i at fremme et alkohol- og stoffrit miljø.

Hvis du har lyst til at lave din egen kampagne, tilbyder den verdensomspændende organisation Stiftelsen for en stoffri verden gratis materiale og informationspakker som f.eks. hæftet ”Sandheden om alkohol”.

EU’s program Aktive Unge støtter ungdomsudvekslinger og ungdomsinitiativer, og har også fokus på at fremme sund adfærd.