Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Σκέψου πριν πιεις

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Ήξερες ότι η Ευρώπη είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο στον κόσμο; Ενημερώσου και δες γιατί εσύ και οι φίλοι σου θα έπρεπε να πίνετε λιγότερο ή και καθόλου.

Το αλκοόλ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την υγεία στην Ευρώπη και πλήττει περισσότερο τους νέους.  Κάθε χρόνο, περισσότερα από 55.000 άτομα ηλικίας 15-29 ετών πεθαίνουν στην Ευρώπη από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ.

 

Να γνωρίζεις τα όριά σου

Στα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών χωρών, το κατώτατο όριο ηλικίας για την πώληση μπύρας και κρασιού είναι το 18ο έτος και στο ένα πέμπτο το 16ο έτος. Τρεις χώρες δεν εφαρμόζουν κανένα όριο ηλικίας για την πώληση αλκοόλ. Ελάχιστα πάνω από το ένα τέταρτο των πολιτών της ΕΕ γνωρίζουν το νόμιμο ανώτατο όριο αλκοολαιμίας (ποσοστό συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα), παρόλο που όλες οι χώρες εφαρμόζουν κάποιο είδος περιορισμών στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Μπορείτε να τιμωρηθείτε ακόμη και αν οδηγείτε ποδήλατο ενώ είστε μεθυσμένος.

 

Στον ιστότοπο TALK ABOUT ALCOHOL θα βρείτε πληροφορίες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα, όπως στοιχεία για το τι είναι το αλκοόλ, πώς επηρεάζει τους νέους και ποια σχετική νομοθεσία πρέπει να γνωρίζετε. Θα σας βοηθήσει να πάρετε τη δική σας απόφαση για την κατανάλωση αλκοόλ. Το υπουργείο Υγείας της χώρας σας, ο δημόσιος φορέας υγείας και το πλησιέστερο κέντρο ενημέρωσης νέων μπορούν επίσης να σας δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

 

Βοήθησε και άλλους να κάνουν σωστές επιλογές

Στο Δίκτυο Νέων για την Πολιτική Κατά του Αλκοόλ (APYN) μπορούν να συμμετέχουν όλες οι οργανώσεις και οι λέσχες νέων που επιθυμούν να εργαστούν για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών της κατανάλωσης αλκοόλ, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστηρίζονται από τη βιομηχανία αλκοολούχων ποτών.

Το δίκτυο έχει σαν αποστολή να κινητοποιήσει τους νέους σε όλη την Ευρώπη για να συμβάλλουν κι αυτοί στην ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα σχετικά με το αλκοόλ και να γίνουν υπέρμαχοι μιας αποτελεσματικότερης πολιτικής για το αλκοόλ σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το APYN προσφέρει επίσης επιμόρφωση και καθοδήγηση για το πώς μπορείτε να υλοποιήσετε μια πρωτοβουλία σας σχετική με το αλκοόλ. 

 

«Active - sobriety, friendship and peace»  είναι μια ευρωπαϊκή οργάνωση νεολαίας στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 500 ομάδες νέων και 25.000 νέοι που έχουν αποφασίσει να ζήσουν χωρίς αλκοόλ. Προωθούν έναν τρόπο ζωής χωρίς αλκοόλ, προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές για όσους δεν συμφωνούν ότι το αλκοόλ είναι φυσιολογικό μέρος της κουλτούρας μας. Η οργάνωση Active διοργανώνει σεμινάρια, επιμορφώσεις, συναντήσεις νέων και κοινωνικές δραστηριότητες και αναλαμβάνει πολιτική δράση για να προωθήσει ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Αν θέλετε να ξεκινήσετε τη δική σας εκστρατεία, το παγκόσμιο ίδρυμα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα ναρκωτικά (Foundation for a Drug-free World) παρέχει δωρεάν υλικό και ενημερωτικούς φακέλους, όπως το φυλλάδιο «The truth about alcohol» (η αλήθεια για το αλκοόλ).

Το πρόγραμμα Νεολαία σε Δράση της ΕΕ παρέχει βοήθεια για ανταλλαγές και πρωτοβουλίες νέων, με επίκεντρο επίσης την προαγωγή ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

 

 

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 29/04/2013 - 13:00


Tweet Button: 

Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!