Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Denk na over drank

A picture
© shutterstock.com - Nejron Photo
Wist je dat Europa het werelddeel is waar per persoon gemiddeld de meeste alcohol gedronken wordt? Informeer jezelf over de gevolgen van drank en ga na of jij en je vrienden je drinkgewoonten willen aanpassen.

Alcohol is na tabak de grootste bedreiging van de gezondheid in Europa. Jongeren zijn extra gevoelig voor de schadelijke gevolgen van drank. In Europa sterven elk jaar ruim 55.000 jongeren tussen 15 en 29 jaar aan de gevolgen van alcoholmisbruik.

 

Ken je grenzen

In 60% van de EU-landen mag je pas drinken als je 18 bent, in 20% van de landen geldt een al vanaf 16 jaar. In drie landen geldt helemaal geen minimumleeftijd. Slechts een kwart van de EU-inwoners weet met hoeveel alcohol in je bloed je nog achter het stuur mag zitten, terwijl er in alle EU-landen een maximumpromillage geldt. Als je te veel gedronken hebt, mag je ook niet meer fietsen!

 

TALK ABOUT ALCOHOL is een site vol interessante informatie over alcohol. Je kunt er meer te weten komen over de gevolgen van alcohol voor jongeren en aan welke wetten je je moet houden. Zo kun je betere keuzes over alcohol maken. Voor meer informatie en hulp kun je ook terecht bij je huisarts of jeugdinformatiecentrum.

 

Help anderen geïnformeerde keuzes te maken

Alle jongerenorganisaties en clubs die actie voeren tegen de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik en geen sponsoring van de alcoholindustrie ontvangen, kunnen aansluiten bij het Alcohol Policy Youth Network (APYN, Jeugdnetwerk voor alcoholbeleid).

Het netwerk wil jongeren in heel Europa mobiliseren om iedereen te wijzen op de problemen die alcohol veroorzaakt en om aan te dringen op een beter alcoholbeleid op gemeentelijk, regionaal, landelijk en internationaal niveau. Het netwerk biedt ook trainingen, informatie en hulp bij de uitvoering van je eigen projecten rondom alcohol.

 

Active – is een Europese jeugdorganisatie waarbinnen ruim 500 jongerenverenigingen actief zijn met samen meer dan 25.000 leden die besloten hebben geen alcohol te drinken. Zij zetten zich in voor een alcoholvrij leven en bieden alternatieven aan mensen die vinden dat alcohol geen natuurlijk onderdeel van onze cultuur is. Active organiseert seminars, trainingen, bijeenkomsten en sociale activiteiten en zet zich politiek in voor een alcohol- en drugsvrije maatschappij.

Als je een eigen campagne wilt opzetten, kun je bij de Foundation for a Drug-free World gratis materiaal krijgen, bijvoorbeeld de brochure "The truth about alcohol".

Het EU-programma Jeugd in actie geeft ook subsidie voor jongerenuitwisselingen in jeugdinitiatieven, o.a. met het doel om een gezonde levensstijl te promoten.