Europese Jongeren Site
Informatie en kansen voor jongeren in heel Europa.

Wees gezond, wees jezelf: de EU en de gezondheid van jongeren

A picture
© shutterstock.com - iko
De EU-maatregelen om de gezondheid van jongeren te bevorderen hebben tot doel in jouw land de regering, ngo's en andere groeperingen tot actie aan te zetten. Maar je moet zelf net zo goed aan je gezondheid werken, door verantwoordelijke keuzes te maken.

De EU wil jongeren wijzen op het belang van hun gezondheid. Zij doet dat als onderdeel van de EU-gezondheidsstrategie. Doe je mee? Jijzelf kunt het best aan je eigen gezondheid werken!

 

Het Jeugdgezondheidsinitiatief van de EU

In 2008 heeft de Raad van de EU een resolutie aangenomen om de gezondheid en het welzijn van jongeren te stimuleren.

 

In 2009 heeft de Europese Commissie haar jeugdgezondheidsinitiatief gelanceerd. Het belangrijkste doel daarvan is jongeren te betrekken bij hun gezondheid en om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen als het gaat om de gezondheid van jongeren. Op de conferentie Wees gezond – wees jezelf, georganiseerd in samenwerking met het Europees Jeugdforum is een plan opgesteld met acties om de gezondheid van jongeren te bevorderen.

 

EU-maatregelen voor de gezondheid van jongeren

De Commissie organiseert allerlei verschillende activiteiten rondom jeugdgezondheid, maar drie springen eruit:

De EU-gezondheidsportal: jongeren bevat informatie over gezondheidskwesties binnen en buiten de EU.

De Europese zorgpas scheelt je een hoop tijd, geld en ellende als je in het buitenland ziek wordt of een ongeluk krijgt.

De site WHO/Europa – gezondheid van kinderen en adolescenten geeft informatie over de gevaren van alcohol, tabak, drugs, onveilige seks, geweld en ongelukken.

 

Hoe ziet de EU de gezondheid van jongeren?

Veel van de gezondheidsproblemen die volwassenen hebben, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, beroertes, kanker en psychische problemen, beginnen in de kinder- en tienerjaren. Daarom moet je je gezondheid breed zien. Zo formuleert de WHO het: "Gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar een staat van volledig lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn".

De EU hateert deze definitie ook en voegt daar nog een paar dingen aan toe: lichaamsbeweging, sociaal contact en een stimulerende omgeving (bijv. kansen om nieuwe informatie en vaardigheden op te doen, hobby's uit te oefenen en buiten te kunnen spelen).

Gepubliceerd: Ma, 29/04/2013 - 12:11


Tweet Button: 

Gerelateerde links


Info for young people in the western balkans

Deskundige hulp of advies nodig?

Een vraag? Klik hier!