Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πληροφορίες και ευκαιρίες για τους νέους όλης της Ευρώπης.

Να είσαι υγιής, να είσαι ο εαυτός σου: η ΕΕ και η υγεία των νέων

A picture
© shutterstock.com - iko
Οι δραστηριότητες της ΕΕ για την υγεία των νέων στοχεύουν να βοηθήσουν τις δημόσιες αρχές, τις ΜΚΟ και άλλους φορείς στη χώρα σου να λάβουν μέτρα βελτίωσης τόσο της δικής σου υγείας όσο και της υγείας των φίλων σου. Είναι όμως και δική σου υπόθεση να κάνεις πιο υπεύθυνες επιλογές.

Η προσοχή που δίνει η ΕΕ στην υγεία των νέων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία. Γιατί να μην συμμετέχεις κι εσύ; Ο σημαντικότερος παράγοντας για να βελτιώσεις την υγεία σου είσαι εσύ!

 

Η πρωτοβουλία της ΕΕ για την υγεία των νέων

Το 2008, το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε ψήφισμα για την υγεία των νέων στο οποίο τονίζεται η σημασία της προαγωγής της υγείας και της ευεξίας των νέων στην Ευρώπη.

 

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την υγεία των νέων με κύριο στόχο τη συμμετοχή των νέων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υγεία τους και τη δέσμευση των εμπλεκομένων μερών να βελτιώσουν την υγεία των νέων. Το συνέδριο με τίτλο «Να είσαι υγιής, να είσαι ο εαυτός σου», που διοργανώθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας ,κατέληξε στη χάραξη ενός οδικού χάρτη με δράσεις για την προαγωγή της υγείας των νέων.

 

Δραστηριότητες της ΕΕ για την υγεία των νέων

Η Επιτροπή υλοποιεί διάφορες δραστηριότητες σχετικές με την υγεία των νέων, εκ των οποίων οι τρεις σπουδαιότερες είναι:

Η ιστοσελίδα για τους νέους της πύλης ΕΕ-Υγεία που παρέχει  πληροφορίες για θέματα και δραστηριότητες σχετικά με την υγεία εντός και εκτός Ευρώπης, καθώς και για τα προγράμματα της ΕΕ για τη δημόσια υγεία.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας 
 που θα σας βοηθήσει να κερδίσετε χρόνο και χρήμα και να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε σε ταξίδι σας στο εξωτερικό.

H πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας/Γραφείο Ευρώπης για την υγεία των παιδιών και των εφήβων που προειδοποιεί τους νέους για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών, του καπνίσματος, της μη ασφαλούς σεξουαλικής επαφής, της βίας και των τραυματισμών.

 

Η προσέγγιση της ΕΕ για τη νεολαία και την υγεία

Πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ενήλικοι, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, τα εγκεφαλικά, διάφοροι τύπου καρκίνου και οι ψυχικές διαταραχές, έχουν τις ρίζες τους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Για τον λόγο αυτό, οι νέοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την υγεία με την ευρύτερή της έννοια, σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό του ΠΟΕ definition of: «Υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχολογικής και κοινωνικής ευεξίας και δεν συνίσταται μόνο στην απουσία ασθένειας».

Για την ΕΕ, η έννοια της υγείας των νέων καλύπτει επίσης τη σωματική ικανότητα, την ψυχική λειτουργία, τις κοινωνικές σχέσεις και τις δυνατότητες του περιβάλλοντος (π.χ. τις δυνατότητες απόκτησης νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων, τις ευκαιρίες για δραστηριότητες αναψυχής, και το φυσικό περιβάλλον).

 

Δημοσιεύθηκε: Δευ, 29/04/2013 - 12:09


Σχετικοί σύνδεσμοι


Info for young people in the western balkans

Χρειάζεσαι βοήθεια ή συμβουλή;

Ρωτησε μαΣ!