Portalul european pentru tineret
Informaţii şi oportunităţi pentru tinerii din Europa.

Fii sănătos, fii tu însuți: UE şi sănătatea tinerilor

A picture
© shutterstock.com - iko
Iniţiativele UE privind sănătatea tinerilor îşi propun să sprijine guvernele, ONG-urile şi alte părţi interesate să ia măsuri menite să ne îmbunătăţească sănătatea. Este însă timpul ca şi noi să devenim mai responsabili, optând pentru un stil de viaţă mai sănătos.

Preocuparea UE faţă de sănătatea tinerilor este un element important al Strategiei în domeniul sănătăţii. Ce-ar fi însă dacă ne-am implica toţi? În definitiv, este vorba despre sănătatea noastră!

 

Inițiativa UE privind sănătatea tinerilor

În 2008, Consiliul UE a adoptat o Rezoluţie privind sănătatea şi bunăstarea tinerilor care a scos în evidenţă importanţa promovării acestor aspecte la nivel european.

 

În 2009, Comisia Europeană a lansat Iniţiativa privind sănătatea tinerilor pentru a implica tânăra generaţie în luarea deciziilor care au legătură cu sănătatea sa şi pentru a-i determina pe cât mai mulţi dintre actorii interesaţi să ia măsuri menite să îmbunătăţească sănătatea tinerilor.   Conferinţa „Fii sănătos, fii tu însuţi”, organizată împreună cu Forumul European al Tineretului, a elaborat o foaie de parcurs incluzând acţiuni de promovare a sănătăţii tinerilor.

 

Măsurile UE privind sănătatea tinerilor

Comisia a avut o serie de iniţiative pe teme legate de sănătatea tinerilor dar, în general, ies în evidenţă trei dintre ele:

Portalul Sănătate UE - Tineret oferă  informaţii despre programele de sănătate publică ale UE şi despre activităţi din domeniul sănătăţii care au loc în Europa sau în afara acesteia.

Cardul european de asigurări de sănătate vă ajută să economisiţi timp şi bani dacă vă îmbolnăviţi sau vă accidentaţi în străinătate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (Europa – sănătatea copiilor şi a adolescenţilor) îi avertizează pe tineri cu privire la pericolele legate de consumul de alcool, droguri şi tutun, sexul neprotejat, violenţă şi răniri.

 

Tineretul şi sănătatea, în viziunea UE

Multe dintre problemele cu care se confruntă tinerii adulţi (boli cardiovasculare, diabet, atac cerebral, cancer, afecţiuni psihice) îşi au originea în copilărie şi în anii de adolescenţă. De aceea, sănătatea tinerilor este un concept care trebuie analizat în sensul cel mai extins, în conformitate cu definiţia oferită de OMS: „Sănătatea nu înseamnă doar absenţa bolii, ci este o stare de totală bunăstare fizică, psihologică şi socială”.

În viziunea UE, noţiunea de sănătate a tinerilor vizează, în acelaşi timp, capacitatea fizică, starea psihologică, relaţiile sociale şi oportunităţile oferite de mediu (de exemplu, şansa de a obţine noi informaţii şi de a dobândi competenţe, posibilităţile de petrecere a timpului liber etc.).

 

Publicat: L, 29/04/2013 - 11:48


Tweet Button: 

Linkuri conexe


Info for young people in the western balkans

Ai nevoie de asistență sau consiliere din partea unui expert?

Adresează-ne o întrebare!