Europski portal za mlade
Informacije i mogućnosti za mlade u Europi

Kada se dim raziđe

A picture
© iStockphoto.com - Kuzma
28% stanovnika EU-a puši, uključujući i 29% mladih Europljana u dobi od 15 do 24 godina. Gotovo uvijek uporaba duhana počinje tijekom mladosti i u ranoj odrasloj dobi. Informiraj sebe i druge o pravim izborima!

Pušenje je u Europskoj uniji i dalje najveći uzročnik smrti i bolesti koje su se mogle spriječiti. Cigarete sadrže brojne toksine i nikotin, tvar koja izaziva ovisnost i koja mnoge mlade tjera da umjesto tek povremeno počnu pušiti svakodnevno.
 

Želiš prestati pušiti?

Ako si mladi pušač i želiš prestati pušiti, pogledaj najnoviju kampanju Europske komisije Bivši pušači su nezaustavljivi. Stranica pruža praktične savjete kako prestati pušiti kao i inovativni alat nazvan iCoach. Ova digitalna platforma za treniranje zdravlja pomaže ti da prestaneš pušiti vlastitim tempom. iCoach je besplatan i dostupan na 23 službena jezika Europske unije. Analizira tvoje pušačke navike i svakodnevno ti pruža savjete skrojene baš za tebe.

Mnoge su države također osnovale telefonske linije za pomoć ili centre potpore na internetu koji ti mogu pomoći na tvom putu prema budućnosti bez pušenja. 
 

Jesi li spreman pomoći u podizanju svijesti?

Svake godine 31. svibnja, na Svjetski dan nepušenja, pokreću se inicijative i organiziraju događanja kako bi se podigla svijest o razornom učinku koje pušenje ima na život i zdravlje. Dostupan je i materijal koji će ti pomoći da položiš prisegu protiv pušenja.
 

Pušenje i zakoni

Preporuka Europske unije je da se minimalna dob za početak pušenja utvrdi na 18 godina. Trenutačno 22 od 28 država članica primjenjuje to ograničenje, dok je u Austriji, Italiji, Malti, Nizozemskoj, Belgiji i Luksemburgu na snazi još uvijek minimalna dob za početak pušenja od 16 godina.
 

Kako bi ograničile izloženost pasivnom pušenju, brojne države članice EU-a donijele su stroge zakone kojima se zabranjuje pušenje u gotovo svim unutarnjim radnim i javnim prostorima, uključujući kafiće i restorane.
 

Karta zona slobodnih od pušenja koju je izradilo Partnerstvo za život bez dima (Smoke Free Partnership) pokazuje ti provedbu zakona protiv pušenja na nacionalnoj razini u Europi.